Italijanski parlament razmatra prijedlog zakona koji bi natjerao preduzeća da ženama koje su izložene bolnim menstruacijama daju tri dana plaćenog odmora svakog mjeseca.

Ukoliko zakon bude usvojen, Italija će postati prva evropska zemlja sa službenim „menstrualnim odmorom“ za zaposlene žene.

Prijedlog zakona su pohvalili pojedini lokalni mediji, nazvavši ga pozitivnim korakom u pomaganju ženama koje pate od bolnih menstruacija. Međutim, zakon ima i kritičare, čak i među zaposlenim ženama koje bi štitio.

Neki strahuju da bi se zakon ženama mogao obiti o glavu i biti svojevrsna kazna u zemlji u kojoj se žene bore za ravnopravnost.

Tako Lorenca Pleuteri u časopisu Dona moderna piše da ukoliko im bude dozvoljeno da uzmu tri dana plaćenog odmora, poslodavci bi muškarcima mogli dati još veću prednost prilikom zapošljavanja.

Italijanski parlament

Italija ima zakon koji ženama obezbjeđuje pet mjeseci plaćenog porodiljskog odsustva. Tokom tog perioda primaju 80 odsto plate, a nakon toga oba roditelja imaju pravo na šest dodatnih mjeseci roditeljskog odsustva, tokom kojeg dobijaju 30 odsto plate.

Međutim, Italijanke se bore za svoje mjesto na tržištu rada više nego žene u drugim zemljama u razvoju. Ova zemlja, pak, ima jednu od najnižih stopa učešća žena na tržištu rada, jer samo 61 odsto žena radi, što je znatno ispod evropskog prosjeka, koji iznosi 72 odsto.

To je uglavnom posljedica nespremnosti poslodavaca da zaposle ženu i zadrže je nakon što postane majka. Prema podacima državnog zavoda za statistiku, skoro četvrtina žena dobije otkaz tokom trudnoće ili neposredno nakon porođaja, iako je to protivzakonito.

Danijela Pjazalunga, ekonomistkinja u Institutu za istraživanje FBK-IRVAPP kaže da su žene već uzimale slobodne dane zbog menstrualnih bolova, ali bi im novi zakon to omogućio bez korišćenja bolovanja ili drugih dozvola.

“Međutim, zakon bi mogao dovesti do negativnih posljedica, potražnja za ženama među kompanijama bi se mogla smanjiti ili bi se žene mogle suočiti s manjom platom ili lošijim napredovanjem“, konstatuje ona.

S druge strane, feministkinje strahuju da bi donošenje zakona moglo pojačati stereotipe o tome da su žene emocionalnije tokom tog perioda.

Slični zakoni već postoje u pojedinim djelovima Kine, Japana i Južne Koreje, a nekoliko privatnih firmi, među kojima je i Nike već su uvele ovakve odmore za radnice.