Srbija i Italija su veoma važni i veliki ekonomski partneri, a njihova spoljnotrgovinska razmjena je prošle godine iznosila 3,7 milijardi evra, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

“Italija je prvo tržište na koje Srbija izvozi, a drugo tržište sa kojeg uvozi, posle Nemačke”, rekao je Dačić na konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Anđelinom Alfanom.
Dačić je rekao da je tema današnjeg sastanka u Beogradu bio i Samit o zapadnom Balkanu koji će biti održan u Trstu 12. jula.

“Bilo bi veoma važno da postoje projekti koji mogu da budu realizovani na osnovu ovih naših dogovora na samitima”, dodao je Dačić.

On je istakao da Srbija želi regionalnu saradnju, mir i stabilnost, i da je veoma zahvalna Italiji na podršci koju joj pruža na evropskom putu.

Dačić je posebno zahvalio Alfanu na angažovanju italijanskih vojnika u okviru snaga Kfora na Kosovu i Metohiji, i naglasio da manastir Dečani koji je od velikog značaja za srpski narod, čuvaju upravo italijanski vojnici.

“Moram da kažem da srpski narod na Kosovu i Metohiji ima poverenja u italijanske vojnike u okviru Kfora”, rekao je Dačić.

Govoreći o tome da su odnosi Italije i Srbije na nivou strateškog partnerstva i u stalnom usponu, Dačić je rekao da su tokom sastanka na kojem je bio i premijer Srbije Aleksandar Vučić, dogovorili da se planira održavanje sjednice dvije vlade.

Prema njegovim riječima, četvrta zajednička sjednica bi mogla biti održana u septembru u Srbiji, a na prijedlog premijera Vučića, najvjerovatnije u Novom Sadu.

Alfano je ocijenio da je ekonomska saradnja dvije zemlje veoma dobra i na dobrim osnovama, i dodao da isto može reći i za saradnju po pitanju reformi koje se sprovode u Srbiji.

“Sve to je u okviru prijateljstva koje je čvrsto i postojano. Naši narodi su bratski narodi i mi verujemo da naš zajednički posao može dovesti do dobrih rezultata za naše zemlje”, rekao je Alfano.

On je najavio da će se na Samitu u Trstu govoriti o integraciji, razvoju, organizaciji malih i srednjih preduzeća, a biće održan i regionalni forum za borbu protiv korupcije.

“Mjesto Srbije je u Evropi. Evropa ima potrebu za širim horizontom. Ovaj region ima prirodnu vokaciju ka Evropi, a Evropa ne može da ne prihvati ovo kao svoju šansu”, rekao je Alfano.

On je dodao da će se Italijani potruditi, da i zemlje regiona i EU iskoriste Samit kao pravu šansu za sve.

Dačić i Alfano su potpisali Memorandum o saradnji Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije u oblasti rada dvojezičnih odjeljenja u Srbiji.

Izvor: Srna