Vlada Republike Srpske danas je u Istočnom Sarajevu razmatrala pitanja lokalnog razvoja i odnosa lokalnih zajednica i Vlade.
Dnevnim redom je predviđeno i razmatranje Prijedloga zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, te nacrta zakona o rudarstvu i o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima, najavljeno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.
Pred ministrima će se naći i informacija o prijedlogu nastavka saradnje sa Evropskom komisijom i Razvojnim programom Ujedinjenih nacija u okviru novog projekta oporavka od poplava u Republici Srpskoj.
Vlada Srpske trebalo bi da razmatra i informacije o inicijativi za primjenu budžetske podrške u sektoru „Zapošljavanje, obrazovanje i socijalne politike“, kao i o pružanju pravne zaštite i podrške članovima Republičke komisije za sprovođenje referenduma pred institucijama pravosuđa BiH.
Dnevnim redom je predviđena i informacija o aktivnostima po pitanju učešća BiH u NATO vježbi u BiH, a na osnovu zaključka Predsjedništva BiH o inicijativi NATO za vježbu, kao i Prijedlog rješenja o imenovanju, iz Republike Srpske, člana Stalne mješovite komisije za sprovođenje zadataka utvrđenih sporazumima između Savjeta ministara i vlada Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije o saradnji o zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa.
Ministri Republike Srpske posjetili su danas brojne institucije, javne i naučne ustanove i preduzeća, kao i sportske organizacije u Istočnom Sarajevu
Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić razgovarala je sa načelnikom opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubišom Ćosićem, nakon čega je uslijedio obilazak Srednje škole “28. juni” u toj opštini.
Nakon susreta sa načelnikom opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubišom Ćosićem, Golićeva je rekla da se radovi na obnovi školske zgrade odvijaju planiranom dinamikom.
Golićeva je najavila danas, da će svi radovi na obnovni zgrade Srednje škole „28. jun“ u Istočnom Novom Sarajevu biti okončani do kraja ove kalendarske godine.
„Škola se oprema u skladu sa energetski efikasnim standardima tako da se radi termička izolacija krovne konstrukcije, mjenja stolarija, za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju“, rekla je Golićeva novinarima u Istočnom Sarajevu.
Ona je navela da su radovi na zgradi Srednje škole „28. jun“, u kojoj je smještena i Gimnazija „Igmanski marš“ Istočna Ilidža, koštali 450.000 KM.
„Bilo je riječi i o još nekim infrastrukturnim projektima koji bi mogli biti realizovani u ovom mandatnom periodu načelnika Ćosića i nadam se da će uz pomoć Vlade Srpske opština Istočno Novo Sarajevo dobiti mjesto koje zaslužuje“, rekla je ona.
Golićeva je izrazila posebno zadovoljstvo činjenicom da su počele aktivnosti na izradi urbanističkog plana Istočnog Novog Sarajeva, na osnovu kojeg treba da se osmisli dalji razvoj ove lokalne zajednice.
Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi Srpske Golić posjetila Srednju školu „28. jun“ kako bi se i lično uvjerila kako teku radovi.
„Ministarstvo je bilo to koje je na osnovu naših prijedloga odabralo ovaj projekat i izvođača, te sve ono što slijedi, a što će rezultirati većom energetskom efikasnošću ove zgrade škole“, rekao je Ćosić.
On je dodao da je informisao Golićevu i o stanju dvorane koja je ostala bez krovne konstrukcije 2012. godine usljed nevremena, ističući da je prošao već jedan mandatni period, a da zbog nedostatka sredstava nije urađeno ništa na njenoj sanaciji.
„Završili smo glavni projekat sportske dvorane i gradskog trga. Spremni smo da sa Vladom Republike Srpske sufinansiramo ovaj projekt“, rekao je Ćosić.
On je naglasio da opština Istočno Novo Sarajevo ima dio sredstava, koja bi mogla akumulirati u naredne dvije do tri godine, ali je neophodna i podrška Vlade.
„O tome ću danas govoriti i na sjednici Vlade. To će biti prvi kapitalni projekat koji ćemo kandidovati prema Vladi Srpske. Drago mi je da je Golićeva pokazala razumijevanje jer smo jedina lokalna zajednica koja ima ovakav problem“, rekao je Ćosić.
Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo je dodao da je dvorana u centru ove lokalne zajednice problem koji opština nije u mogućnosti da riješi sama.
„U tom pogledu očekujemo značajnu podršku Vlade. Upoznao sam Golićevu i o činjenici da je opština Istočno Novo Sarajevo sredina koja se ubrzano razvija i koja svake godine dobija 500 novih stanovnika“, naveo je Ćosić.

Izvor: Opština Istočno Novo Sarajevo