Prvo reizdanje knjige “Majn Kampf” Adolfa Hitlera od Drugog svjetskog rata doživjelo je šesto izdanje. Institut za savremenu istoriju u Minhenu saopštio je da je oko 85.000 kopija nove verzije antisemitskog manifesta lidera nacista rasprodato od prošlog januara, prenosi AFP. Priznati institut navodi da je, daleko od promocije desničarske ideologije, publikacija pokrenula debatu o obnovljenom porastu “autoritarnih političkih stavova” u zapadnom društvu.

Prvobitno je planirano da se štampa samo 4.000 kopija, ali je tiraž povećan zbog potražnje, te će se šesto izdanje Hitlerove knjige naći u knižarama tokom ovog mjeseca. Dvotomno izdanje nalazilo se na listi bestselera nedeljnika “Der Spiegel” tokom većeg dijela prošle godine i čak je bilo na vrhu liste dvije nedelje u aprilu. Institut je organizovao uspešnu seriju prezentacija i debata posvećih knjizi “Majn Kampf” širom Njemačke i u drugim gradovima Evrope.

“Ispostavilo se da je potpuno neosnovan strah da će publikacija promovisati Hitlerovu ideologiju, učiniti je društveno prihvatljivom i dati neonacistima novu platformu za propagandu”, izjavio je direktor Instituta za savremenu istoriju Andreas Viršing. “Suprotno tome, debata o Hitlerovom pogledu na svijet i njegovom pristupu propagandi pružila je šansu da ukažemo na uzroke i posljedice totalitarnih ideologija i trenutku kada autoritarni politički stavovi i desničarski slogani uzimaju maha”, dodao je on.

Iz instituta navode da “Majn Kampf” uglavnom kupuju ljudi zainteresovani za politiku i istoriju, kao i prosvetni radnici. Za sada su planirana još engleska i francuska izdanja uprkos velikom interesovanju i u mnogim drugim zemljama. Institit je objavio “Majn Kampf” sa bilješkama prošlog januara, samo nekoliko dana nakon što je isteklo autorsko pravo.