U užoj konkurenciji za NIN-ov roman godine nalazi se 11 knjiga, među kojima i djela dvojice ranijih dobitnika, kao i jedan prvenac. Svetislav Basara, koji je dobio NIN-ovu nagradu za “Uspon i pad Parkinsonove bolesti” 2006. godine, sada je u konkurenciji s romanom “Andrićeva lestvica užasa”, a Vladan Matijević, dobitnik nagrade 2003, sada je u užoj konkurenciji s knjigom “Susret pod neobičnim okolnostima”.

Članovi žirija Jasmina Vrbavac, Tamara Krstić, Zoran Paunović, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica u uži uvrstili su i jedan prvenac “Osmeh pod gorom maslinovom” Luke Tripkovića, saopštio je NIN.

Svetlana Slapšak, članica žirija 1990. i 1991, sada pred drugi žiri izlazi s “Ravotežom”. Prvi put u konkurenciji za nagradu su Muharem Bazdulj s “Lutkom od marcipana”, i Darko Tuševljaković s “Jazom”. U konkurenciji su i “Arzamas” Ivane Dimić, “Hronike sumnje” Vladislava Bajca, “Kafana” Žarka Radakovića, “Odlazak u Jolki Palki ili lažna uzbuna u Aleji zaslužnih” Mirjane Đurđević i “PA KAO” Vladimira Tabaševića.