Ko još nije čuo za kupovinu u Segedinu? Ako se spremetate za shoping u Segedinu pročitajte sledeći tekst i naučite nešto više o njemu.

Segedin je grad u Mađarskoj koji se nalazi uz Administrativnu granicu sa Srbijom. Zbog svoje blizine i pogodonosti za kupovinu idealan je za shoping ali ima i još po nešto da vam ponudi.

Zanimljivo je da se na Mađarskom Segedin kaže Szeged, što znači ugao ili ostrvo. Tisa skreće na ovom lokalitetu i pravi „ugao“ tako da je to moguće značenje ovog imena.

Istorija Segedina

Prostor i okolina oko dnašnjeg Segedina je bila naseljena još u antičko doba, ali o tome ne postoje neki značajniji podaci. Dosta legendi i vjerovanja je vezanu za Atilu i Mađarsku pa tako i za Segedin. Smatra se da je Atila Bič Božji u određenom vremenskom trenutku imao sjedište na ovom prostoru, što nije nemoguće ali za šta ne postoje čvrsti dokazi. U kasnijoj najezdi Mongola u 12tom vijeku Segedin je bio razrušen ali i brzo obnovljenj i poslije toga postoje jedan od najvažnijih gradova u južnoj Ugarskoj na granici ka moćnom susjedu, Turskoj. Godine 1526. Turci čak osvajaju Segedin i 1526. godine i Segedin ostaje pod turskom vlašću narednih 150 godina. To je bila prekretnica za Segedin, opet je došao pod ugarsku vlast i tada je krenuo razvoj Segedina u zapadnjačkom stilu.
No to nije bio kraj loših dešavanja za Segedin i njegove stanovnike. U 18-tom vijeku se priroda okrenula protiv Segedina, velika poplava se desila i porušila i poplavila veliki dio Segedina. Tokom drugog svjetskog rata je bio porušen i veliki broj stanovnika je protjeran i ubijen.

Sve ove katastrofe koje su periodično pogađale Segedin nisu pokolebale njegove stanovnike. Segidin je uvijek obnavljan tako da danas broji više 200 000 stanovnika, važan je turistički i ekonomski i edukativni centar u Mađarskoj.