Godina 2017. bar što se tiče proljećnih neradnih dana tj. pravoslavnog Vaskrsa kao i Pravog maja (Praznik Rada) je naklonjena radnicima. I ova 2017. godina nam donosi poklapanje, ali za razliku od predhodne godine ove godine se poklapa Uskrs (Vaskrs) u pravoslavnoj i katoličkoj crkvi. Prvi maj i Uskrs ove godine se ne poklapaju što nam donosi (bar za one ljude koji ne rade subotom) dva puta po četiri neradna dana (naravno zajedno sa vikendima).

Neradni dani oko Vaskrsa 2017. godine

U religijskom smislu Vaskrs je jedan od značajnih praznika u Hrišćanstvu. Ali pored toga on se kod ljudi očekuje sa nestrpljenjem jer prvi put poslije zimskih mjeseci možemo da odemo na neki kraći odmor (produženi vikend). Po zakonu Republike Srbije pored Vaskrsa koji je u Republici Srbiji neradni dan a usto je i nedelja, pravoslavci i pripadnici drugih hrišćanskih vjerskih zajednica praznuju počev od Velikog petka zaključno sa drugim danom Vaskrsa, prema njihovom kalendaru. Pa tako u godini 2017. tokom vaskršnjih praznika imamo sljedeće neradne dane:

  • 14. april – Veliki petak
  • 15. april – subota
  • 16. april – Uskrs i nedelja
  • 17. april – Drugi dan Uskrsa

Nadajmo se lijepom vremenu jer ova četiri slobodna dana mogu idealno da se iskoriste za neko kraće putovanje, bilo u zemlji ili van nje. Jedno je sigurno zbog poklapanja pravoslavnog i katoličkog Uskrsa tih dana će svuda da budu gužve. Razmislite na vrijeme gdje ćete da putujete i rezervišite karte i smještaj dok još nije kasno.

Praznici koji slede u 2017. godini (Praznik Rada – Prvi maj)

Nepune dvije nedelje poslije Vaskrsa, tačnije 11 dana (9 radnih i dva neradna/vikend). Nam dolazi još jedan praznik, ovoga puta državni / međunarodni / svjetovni ali podjednako drag. Nova četiri neradna dana su pred vama pa se spremite da uživate