Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić sazvao je za danas u Sarajevu sastanak kojem bi trebalo da prisustvuju predstavnici entitetskih vlada i članovi uprava kćerki firmi “Agrokora”, najavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

“Na sastanku će biti vodeći ljudi iz hrvatskog koncerna, `Konzuma`, `Kiseljaka` i svi drugi”, rekao je Šarović i dodao da bi sastanak trebalo da bude održan u 15.00 časova.

Govoreći o finansijskim problemima hrvatskog koncerna “Agrokor” i mogućim posljedicama na javne prihode BiH, domaće dobavljače i zaposlene u “Konzumu BiH” i povezanim društvima, Šarović je naveo da je više stotina dobavljača iz BiH pogođeno ovom krizom.

“Prema mojim procjenama, dugovanja su najmanje 250 miliona KM, što ne znači da nisu veća”, rekao je Šarović novinarima juče u Istočnom Sarajevu.

Iz Vlade FBiH rečeno je da će sastanku prisustvovati predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić, predstavnici Savjeta ministara BiH, ambasador Hrvatske u BiH Ivan del Vekio i predstavnici “Agrokorovih” kćerki firmi u BiH kako bi se sagledala situacija nastala zbog finansijskih problema u ovom hrvatskom koncernu.

Sastanak je zakazan za 15.00 časova u prostorijama Vlade FBiH, potvrđeno je Srni u federalnoj Vladi.

Zbog finansijskih problema “Agrokora” moguće su posljedice na javne prihode BiH, domaće dobavljače i zaposlene u “Konzumu” BiH i povezanim društvima.

Zbog velikih dugovanja “Agrokora” prema dobavljačima, bankari koji su najveći finansijeri i kreditori “Agrokora” imenovali su novu upravu na čelu s Antoniom Alvarezom koji će pokušati restrukturisati kompaniju.

Izvor: Capital/Srna