U Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je održan brifing za predstavnike diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini.

Brifing je održan s ciljem informiranja kora o relevantnim pitanjima vezanim za organizaciju “Sarajevo Business Foruma 2017” (SBF 2017), koji će biti održan 22-23. maja 2017. godine u Sarajevu. Pokroviteljstvo ovog značajnog događaja preuzelo je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, a organizaciju Bosna Bank International (BBI) u suradnji sa Islamic Development Bank Group, uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Vijeća za regionalnu suradnju (RCC).

Na brifingu su se predstavnicima diplomatskog kora, među kojima je bilo oko dvadeset veleposlanika i šefova međunarodnih organizacija, obratili pomoćnik ministra za bilateralne poslove Amer Kapetanović i generalni direktor BBI banke Amer Bukvić.

Sarajevo Business Forum je najveća i najvažnija investicijska konferencija u regiji koja se uspješno realizira posljednjih sedam godina. Glavni cilj je privlačenje stranih investitora u regiju jugoistočne Evrope kroz prezentaciju investicijskih potencijala koji su praćeni značajnim prirodnim resursima, stručnom radnom snagom i perspektivom evropske integracije.

Na ovogodišnjem, osmom po redu SBF očekuje se učešće šefova država i vlada, ministara, izvršnih direktora globalnih kompanija, menadžera investicijskih fondova, šefova regionalnih agencija za promociju investicija, šefova međunarodnih organizacija, znanstvenika, te predstavnika medija. Očekuje se oko 1600 sudionika iz preko 30 zemalja, te oko 350 predstavnika domaćih i stranih medija.

Pomoćnik ministra Kapetanović je u ime ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka pozdravio prisutne i istaknuo da je MVP BiH drugu godinu zaredom Odlukom Predsjedništva BiH zaduženo da pomogne u organizaciji SBF-a, te da je poduzelo cijeli niz aktivnosti s ciljem uspješnog održavanja ovog poslovnog foruma. Formiran je koordinacijski tim MVP BiH koji će u suradnji sa predstavnicima BBI banke pokriti različite aspekte organizacije Foruma. Informirao je o do sada urađenom na organizaciji i istaknuo očekivanja od predstavnika diplomatskog kora u smislu da informacije o SBF 2017 proslijede što većem broju zvaničnika, privrednih subjekata i medija u svojim zemljama.

Pomoćnik ministra Kapetanović je naglasio da je SBF važna platforma koja omogućuje unapređenje ekonomija zemalja regije kroz uspostavu suradnje sa globalnim kompanijama i investitorima. Naglasio je da se Forum održava u vrijeme kada BiH i zemlje regije duboko surađuju na strateškim infrastrukturnim projektima koji su inicirani kroz novi pristup EU ka Zapadnom Balkanu (Connectivity Agenda).

Prisutnima se obratio i generalni direktor BBI banke Amer Bukvić koji je naglasio da je SBF izvanredan primjer privatno-javnog partnerstva, i da se radi o regionalnom privrednom događaju koji je svake godine sve uspješniji. Informirao je o planiranoj agendi, očekivanjima i ciljevima ovogodišnjeg Sarajevo Business Foruma, saopćeno je iz BBI banke.

Izvor: Faktor