NOVA BOLNICAZa izgradnju i opremanje nove bolnice Istočno Sarajevo potrebno je oko 40 miliona maraka za građevinsko-infrastrukturne radove i deset miliona za nabavku medicinske opreme.

Navedeno je to u informaciji o projektu “Izgradnja i rekonstrukcija Javne zdravstvene ustanove Bolnica Istočno Sarajevo” koju je juče prihvatila Vlada Srpske.

Vlada je prihvatila idejno arhitektonsko rješenje za izgradnju i opremanje ove zdravstvene ustanove, površine oko 10.000 metara kvadratnih i sa finansijskom procjenom koštanja od oko 50 miliona maraka.

– Ministarstvo zdravlja izradiće i sprovesti proceduru javnog poziva za izbor glavnog izvođača projekta projektovanja, izgradnje i opremanja ove bolnice – stoji u saopštenju iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade Srpske.

Izgradnjom ove zdravstvene ustanove bliži se kraj mukama pacijenata i medicinara koji već godinama rade u oronulom objektu stare bolnice.

– Već 50 godina naša je želja da u Istočnom Sarajevu bude izgrađena nova bolnica i ta želja, evo, biće uskoro ostvarena – ističe direktor ove zdravstvene ustanove Goran Todorović.

Prema njegovim riječima, već uveliko na ovom području Srpske svi razgovaraju o tom izuzetno važnom projektu, koji će riješiti niz problema u oblasti zdravstva.

– Procjenjujemo da bi oko 200 novih kreveta zadovoljilo potrebe pacijenata koji svakodnevno gravitiraju u našu ustanovu – kazao je Todorović.

On se nada da bi kamen temeljac trebalo da bude postavljen prije oktobra.

Todorović je rekao da je, osim nove bolnice koju svi željno iščekuju, trenutno pri kraju gradnja 3.000 metara kvadratnih te zdravstvene ustanove. Tačnije, završena je gradnja kuhinje, a za mjesec-dva bi trebalo da bude otvorena i nova poliklinika.

Izgradnju bolnice u Istočnom Sarajevu odobrila je krajem decembra prošle godine Vlada RS i zadužila Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstvo finansija da utvrde model i obezbijede novac.

Protokol i procedure

Ministarstvo zdravlja i grad Istočno Sarajevo pripremiće i potpisati protokol o realizaciji projekta projektovanja, izgradnje i opremanja nove bolnice Istočno Sarajevo.

Vlada će nakon izbora izvođača informisati Narodnu skupštinu RS o tome i zatražiti saglasnost za potpisivanje ugovora. Ministarstvo zdravlja zaduženo je i da redovno informiše Vladu o realizaciji projekta.

 

 

Izvor:Glas Srpske