Predstavnici Savez udruženja stručnih radnika socijalnih djelatnosti Republike Srpske i Savez socijalnih radnika Federacije BiH potpisali su Sporazum o regionalnoj saradnji sa predstavnicima udruženja socijalnih radnika iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Ovaj sporazum, za koji je inicijativa pokrenuta prije 11 mjeseci, potpisan je u Sarajevu u okviru obilјežavanja Međunarodnog dana socijalnog rada.

Predsjednik Saveza udruženja stručnih radnika socijalnih djelatnosti Republike Srpske Srđan Baralić rekao je da je ovaj sporazum višeznačan, jer su problemi u ovoj oblasti vrlo slični i ne poznaju granice.

„Imamo potrebu da se udružujemo i nudimo naše kapacitete, te da kroz neke, možda, buduće evropske programe organizujemo obuke za stručne radnike“, rekao je Baralić.

Predsjednik Saveza socijalnih radnika FBiH Mirnes Telalović smatra da će sporazum definisati osnovne stvari u smislu saradnje, povezivanja, razmjene iskustava i dobre prakse radi pružanja podrške korisnicima.

Telalović je napomenuo da sporazum, prije svega, definiše razmjenu iskustava, znanja i korištenje zajedničkih mogućnosti apliciranja za određene fondove.

Predsjednik Upravnog odbora Asocijacije socijalnih radnika iz Srbije Ružica Jelisavac kaže da se socijalni radnici u regionu suočavaju sa istim problemom, a to je da ima puno korisnika socijalne pomoći, kojima je potrebna pomoć zajednice.

Socijalna radnica iz Hrvatske Snježana Bubenik kaže da ova zemlјe ima svoje udruženje socijalnih radnika, kao krovnu organizaciju iz koje se prije sedam godina iznjedrena i Komora socijalnih radnika.

„Komora u velikoj mjeri štiti prava i interese struke, određuje način na koji će se verifikovati njihovo znanje i zanimanje“, dodala je Bubenikova.

U okviru obilјežavanja Međunarodnog dana socijalnog rada, u saradnji sa Misijom OEBS-a, ogranizovana je konferencija „Izazovi u oblasti socijalnog rada u BiH“.

Šef Misije OEBS-a u BiH Džonatan Mure izrazio je zadovolјstvo što su današnjem skupu u Sarajevu prisustvovali socijalni radnici iz regona.

Izvor: SRNA