Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i direktor prodaje kompanije “Huavej” za Balkan potpisali su danas u Pekingu Sporazum o strateškom partnerstvu Srpske i ove kompanije.

Dodik je istakao da je “Huavej” jedna od tri najmoćnije svjetske kompanije za telekomunikacije i informacione sisteme. “Sporazum podrazumijeva uspostavljanje sistema vezanih za siguran grad i bezbjednost područja, uspostavljanje zasebne telekomunikacione i IT tehnologije za funkcionisanje Vlade, a moguće je da se proširi i na druge sektore – privreda, zdravstvo, saobraćaj…”, rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske. On je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da posjeti kompaniju “Huavej” i u ime Srpske potpiše sporazum, te da se upozna o zainteresovanosti ove kompanije da bude prisutna u Srpskoj i pomogne joj u primjeni onoga što je neophodno da bi bila integrisani dio društva.

Dodik bi danas trebalo da posjeti i “Čajna roud end bridž korporejšn”. Predsjednik Srpske i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić juče su sa generalnim direktorom kompanije “Sinofarm” Li Kanom potpisali Sporazum o izgradnji nove bolnice u Doboju. Dodik se juče sastao i sa glavnim menadžerom kompanije “Čajna mašineri inženjering korporacije” Sun Baiemom, a kineski sagovornici su tom prilikom izrazili interesovanje za izgradnju Termoelektrane “Gacko dva”.

Predsjednik SNSD-a i šef Odjeljenja za međunarodne poslove Komunističke partije Kine Song Tao ozvaničili su u Pekingu početak saradnje dvije partije. Delegacija Republike Srpske, koju predvodi Dodik, boravi u višednevnoj posjeti Kini.

Izvor: Nezavisne