S.PČlanovi pokreta Uspješna Srpska iz Bijeljine su protekla dva dana bili domaćini četveročlanoj privrednoj delegaciji iz Rusije.

Gosti koji su boravili u posjeti Bijeljni su Andrej Mihailovič, generalni direktor međunarodnog fonda, Aleksej Ivanović, direktor koncerna za hemijsku industriju, Denis Vladimirovič, direktor širokog agrarnog holdinga, i Aleksandar Pastorkov direktor hodinga u okviru kojeg su preduzeća u oblasti medicine, građevinarstava i ugostiteljstva.

Predstavnici Uspješne Srpske su sa svojim gostima razgovarali o ostvarivanju snažnije političke i privredne saradnje Srpske i Rusije, o dovođenju ruskih investicija u Semberiju, o pokretanju proizvodnih pogona u Bijeljini i stvaranju novih radnih mjesta, o projektu toplifikacije grada, kao i o pokretanju organizovane poljoprivredne proizvodnje u Semberiji za potrebe prerađivačkih preduzeća u Rusiji.

Tokom razgovora data je mogućnost za otvaranja predstavništva ovih kompanija u Bijeljini, prije svega u oblasti proizvodnje stočne hrane, proizvodnje detrdženata i hemijske prerade, kao i o pokretanju uslužnih proizvodnih programa za potrebe ovih kompanija. Na ovaj način u Bijeljini bi bila stvorena nova radna mjesta, a grad bi postao ekonomsko-trgovinski centar između država u regionu i Rusije.

Takođe jedan od zaključaka ovog sastanka je potreba za što skorijim osnivanjem „Ruskog Doma” u Bijeljni, institucije preko koje će se vršiti kulturno, akademsko i političko povezivanje između dvije zemlje, odnosno mjesta koje će pružati snažniju podršku ruskim privrednicima koji žele da ulažu u Bijeljinu, u Republiku Srpsku, u Bosnu i Hercegovinu i širu regiju, a istovremeno omogućiti domaćim privrednicima da lakše ostvaruju kontakte sa potencijalnim privrednim partenrima u Rusiji.

Tokom dvodnevnog boravka u Bijeljini gosti iz Rusije su posjetili nekoliko poljoprivrednih gazdinstava na području Semberije, sa posebnim osvrtom na kapacitete plasteničke proizvodnje domaćih poljoprivrednika. Izrazili su veliko zadovoljstvo kvalitetom naših domaćih proizvoda, te istakli interes da se već za narednu godinu dogvori planirana proizvodnja povrća koja bi u cjelosti bila izvezena u Rusiju, te bi ovakav vid saradnje bio planiran za duži vremenski period.

Pored ulaganja u intezivnu poljoprivrednu proizvodnju gosti su izrazili i interes za investiranje u prerađivačke kapacitete i izvoz gotovih proizvoda od voća i povrća takođe za potrebe ruskog tržišta.

Prilikom posjete Banji Dvorovi, ruski privrednici su upozanti sa geotermalnim potencijalima Semberije. Projekat o kojem se razgovaralo tokom ove posjete, i za koji su sve strane izrazile zainteresovanost, jeste toplifikacija Semberije i izgradnja toplovodne mreže u kojoj će se koristiti termomineralne vode. Na ovaj način bi se dugoročno riješio problem zagrijavanja Bijeljine i naseljao oko nje, riješio bi problem sumpornog zagađenja grada, i što je najbitnije cijene plasteničke i stakleničke proizvodnje u regiji bi značajno bile smanjene, te bi domaći proizvod bio još konkurentniji na tržištu.

Ruski privrednici su svjesni političke situacije u Bijeljini, ističući da će svi projekti o kojima je razgovarano biti sigurno realizovani ukoliko se u o ovom gradu naprave ozbiljne promjene na bolje, i buduća gradska vlast pokaže inicijativu za iskrenu saradnju za dobrobit obje strane. Upravo zbog toga su ruski privrednici pohvalili ideje koje promoviše i politički put kojim je krenuo doktor Zlatko Maksimović i Uspješna Srpska, pružajući mu punu podršku u kandidaturi za mjesto načelnika Bijeljine.

Izvor: Bijeljina danas