Ministar spoljne trgovine u SM BiH Mirko Šarović i ambasador Japana u BiH Kazuja Ogava danas su u Istočnom Sarajevu prisustvovali dodjeli opreme vrijedne više od milion KM za šest vodovodnih preduzeća iz Republike Srpske i FBiH koju je donirala Vlada Japana.

Opremu su dobila preduzeća Vodovod iz Banjaluke, Komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija iz Istočnog Sarajevo, JP za vodovod i kanalizaciju “15. april” iz Višegrada, te komunala preduzeće iz Prače, Varešai Kupresa.

Zahvaljujući za kontinuiranu podršku BiH proteklih godina, Šarović je istakao da je poznato da Vlada Japana uvijek pomaže neposredno korisnike, lokalne zajednice, javna preduzeća i druge institucije, te da je uz EU, jedan od najvećih donatora.

On je pozvao lokalna vodovodna i komunalna preduzeća da sa ovim ministarstvom i entitetskim vlastima učestvuju u aplikaciji i koriste prilike i pogodnosti koje im pružaju razvojne agencije prijateljskog Japana.

Ambasador Ogava je podsjetio da je njegova zemlja prva pružila pomoć i podršku BiH nakon katastrofalnih poplava 2014. godine, te da su vodene pumpe i detektori za otkrivanje kvarova samo dio opreme koja je danas donirana.

„Nadam se da će ova oprema biti od velike koristi za komunalna preduzeća. Osim toga, Japan je lokalnim zajednicama u BiH prošle godine donirao brojnu medicinsku opremu i 40 tojota vozila. Nadamo se da ćemo na proljeće donirati još 80 ovih vozila, čime pokazujemo da japanski narod stoji uz vas“ – istakao je Ogava.

U ime dobitnika donacije iz Republike Srpske, zahvalnost je izrazila predsjednica UO Udruženja vodovoda Republike Srpske i direktorica Vodovoda Banjaluka Branka Trninić.

„Izuzetno smo sretni što smo dobili donaciju u opremi koja će nam sigurno mnogo pomoći u održavanju naših vodovodnih i kanalizacionih sistema. Riječ je o opremi za održavanje, pumpama, mjernoj opremi i drugoj opremi koja će poboljšati naš rad“ – izjavila je Trninićeva.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je ova lokalna zajednica u proteklom periodu imala velikih problema zbog pucanja glavne vodovodne cijevi, te da je kvar saniran zahvaljujući požrtvovanim radnicima JP “15. april”.

Izvor: Srna