studij-stipendije-rusija-620x325Ministarstvo obrazovanja i nauke Rusije će i ove godine osigurati stipendije stranim studentima za studij bachelor i master studija, te dodiplomskom i diplomskom studiju medicine.

Vlada Rusije subvencionira studiranje stranih državljana na ruskim državnim univerzitetima i do 80%, a prosječna cijena studija u jednoj akademskoj godini, uključujući i troškove smještaja, iznosi od 2.500 do 4.000 američkih dolara (USD). Životno i zdravstveno osiguranje, koje zavisno od studija iznosi između 160 i 250 USD, obavezno je za sve studente.

Bitno je naglasiti kako se nastava na ruskim univerzitetima odvija isključivo na ruskom jeziku, te je njegovo poznavanje neophodno za sve eventualne studente. Stranim državljanima sa nedovoljnim znanjem ruskog jezika, bit će osigurani dopunski sveobuhvatni programi u pripremnim odjelima i fakultetima.

Dio nastave na određenim studijima održavat će se i na engleskom (oko 20) i francuskom jeziku (medicina i farmacija), te će kandidati za ove studije morati proći intervju za provjeru znanja navedenih jezika, dok diplome o znanju jezika nisu potrebne. Ipak, poznavanje ruskog je neophodno za sve studije.

Kandidati se prijavljuju online preko stranice Grupe ruskih državnih univerzitete (RACUS); a u prijavi moraju priložiti obrazac koji se preuzima kod nacionalnih RACUS predstavnika (u slučaju BiH to je Ambasada Rusije), kopija pasoša, te uvjerenje o završenoj srednjoj školi, odnosno prvom ciklusu studija sa transkriptom ocjena.

Prijave za prvi ciklus mogu se predati do 1. oktobra, a za više studije do 15. avgusta za kandidate koji dolaze iz država sa bezvisnim režimom, odnosno 15. jula za one kojima je potrebna viza.

stipendije.ba