Servis “Rent-a-nanny” koji su pokrenule Tanja i Slađana, nastao je kao odgovor na potrebu roditelja da pronađu pouzdane dadilje za svoju djecu, kao i na potrebu da se dadilje sa teoretskim i praktičnim iskustvom okupe na jednom mjestu.

Ukoliko “baka servis” nije opcija, koga odabrati za čuvanje djece, vrtić ili tetu čuvalicu – dilema je za mnoge roditelje u BiH. 

Do mjesta u državnom vrtiću u većim gradovima BiH teško je doći, privatni su dosta skuplji, dok pronalazak dobre tete čuvalice može zadati pravu glavobolju, jer kako u moru oglasa procijeniti da li je neka osoba kompetentna za brigu o djetetu.

Poseban problem nastaje kada djecu treba pričuvati na sat-dva, kako bi roditelji završili neku poslovnu ili društvenu obavezu, a nisu u mogućnosti da organizuju članove svoje porodice da pričuvaju djecu.

Sa kakvim se problemima susreću roditelji, uvidjele su mlade Banjalučanke Tanja Malešević i Slađana Plavšić. One su prije osam mjeseci pokrenule Servis za dadilje – Rent-a-nanny, prvi servis ovakvog tipa u Republici Srpskoj.

Slađana nam kaže da je dadilja danas potreba, a ne luksuz, i otkriva nam na koji način one rade.

“U našoj zemlji ne postoji servis ovakvog tipa i shvatile smo koliko je nužno da i roditelji i dadilje imaju čvrstu i sigurnu poveznicu. Strukovno smo i Tanja i ja vezane za prosvjetu, a i naše dadilje su iz pedagoške struke i sve imaju iskustva sa djecom. Osim višegodišnjeg dadiljanja, neke od njih su prošle i obuku za djecu sa posebnim potrebama, a mnoge su i volontirale u okviru različitih projekata. Dakle, imaju i teoretsko i praktično iskustvo. Pored navedenog, sa dadiljama se obavlja niz razgovora, uzima se sva dokumentacija neophodna za njeno angažovanje, kao i preporuke. Što se tiče broja dadilja, on svakodnevno varira u zavisnosti od potražnje od strane roditelja”, priča za Buku Slađana.

Posao dadilje, pored čuvanja, podrazumijeva i pripremanje obroka za djete, presvlačenje, izlazak u park i vaspitno-obrazovni rad kroz igru.

Dadilje se mogu angažovati na sat ili na nekoliko sati, na dan ili nekoliko dana, na mjesec i duže. Cijene zavise od vrste dogovora sa roditeljem i dadiljom. 

“Izolovan sat je najskuplji, jer je potrebno da dadilja u roku od sat vremena dođe na samo sat vremena. Dakle, on košta 15 maraka. Ali ako je istom roditelju, iz nekih razloga, dadilja potrebna pet puta sedmično po sat, formira se i niža cijena. Mjesec dana, 8 sati dnevno, samo radni dani, košta 400KM. Postoji i opcija noćnog čuvanja, tada je i cijena veća”, naglašava Slađana.

Servis postoji od maja ove godine i do sada su, kaže, imali samo pozitivne reakcije i roditelja i dadilja. I jedni i drugi su oduševljeni idejom, prepoznali su kvalitet usluga, a i činjenicu da je servis ovakvog tipa neophodan.

Roditelji, kaže naša sagovornica, dadilje unajmljuju iz različitih razloga i za različit uzrast djeteta. Neki roditelji se odlučuju za dadilje jer im dijete još uvijek nije stasalo za vrtić, a neki jer ne žele uopšte da dijete šalju u vrtić, već žele da pronađu osobu koja će se naročito posvetiti obrazovanju i vaspitanju njihovog mališana. Takođe, nekim roditeljima su potrebni stalni, a nekima privremeni angažmani, kada su u pitanju neke proslave ili poslovne obaveze.

Slađana napominje i da je jako važno da sa djecom rade stručne i profesionalne osobe, jer se karakter i radne navike djeteta formiraju do treće godine.

“Servis za dadilje je odlična prilika za samozapošljavanje, ali mi smo ga pokrenule i iz ljubavi prema djeci. Ona nas povezuje, jer je svima u konačnici bitna dobrobit djeteta, i nama, i dadiljama, i naravno, roditeljima”, naglašava Slađana.

Vjeruje i da se uprkos svakodnevnom „kukanju“ i odlasku mladih iz naše zemlje i ovdje može uspjeti. Presudna je snažna unutrašnja motivacija, znanje i ljubav prema poslu kojim se bavite ili kojim se želite baviti. Što se tiče spoljašnje motivacije – nje u našoj zemlji, kaže Slađana, nažalost, gotovo i  nema. 

“Rent-a-nanny je svakako svijetao primjer preduzetništva mladih, ali u našoj zemlji, ma koliko to bilo teško prihvatiti, ne postoji, ili je jako malo, kvalitetnih prilika za obrazovanu omladinu. Svakako treba biti istrajan i profesionalan. Mi vjerujemo da se kvalitet na kraju uvijek prepozna”, kaže na kraju razgovora za Buku Slađana. 

Ona i njena koleginica Tanja spremaju još iznenađenja –  otvaranje kancelarije i širenje servisa na druge gradove Republike Srpske.

“Rent-a-nanny” se trenutno može kontaktirati preko istoimene Fejsbuk stranice i centrale koja je dostupna 24 časa.

Izvor: Buka