Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković i predsjednik Skupštine grada Miroslav Lučić upriličili su danas prijem za osvajača bronzane medalјe na Evropskom prvenstvu za kadete, juniore i U-21 takmičare Maksima Avramovića i evropsku kadetsku prvakinju u tekvondou Katarinu Krajišnik.

Vuković i Lučić čestitali su mladim osvajačima medalјa rezultate koje su postigli, ističući  da je njihov uspjeh još značajniji obzirom na činjenice da uslovi za razvoj sporta i ulaganja u sport u Republici Srpskoj i BiH nisu na zadovolјavajućem nivou.

„Grad Istočno Sarajevo u budžetu izdvaja značajna sredstva za sport, ali to ipak nije dovolјno da bi se u potpunosti finanirali sportski klubovi. Gradska uprava, pomaže opštinama da finansiraju svoje kluibove. Našim pravilnikom, koji je urađen na osnovu zakona i odluka Vlade RS, precizno je definisan način raspodjele, odnosno, dodjele sredstava klubovima“, rekao je Vuković, pojašnjavajući da Grad pomaže u finansiranju seniorskih sportova.

Vuković je istakao da predstavnici Gradske uprave uvažavaju značajne rezultate koje su postigli Maksim i Katarina, te da će im biti dodjeljena novčana nagrada.

„Ulaganja u sport u ovoj državi su veoma mala, tako da tek vrhunski sportisti skrenu pažnju javnosti i nadležnih i ukažu na potrebu većeg interesovanja za sport. Drago nam je što, bez obzira na finansijske i druge probleme koji opterećuju sport, postoje ovakva djeca kao što su Maksim i Katarina, koji postižu vrhunske rezultate i koji će, nadamo se, nastaviti da se takmiče sa istim žarom i energijom“, rekao je Lučić.

Maksimov trener Dejan Vukadin zahvalio je predstavnicima Gradske uprave na prijemu, ističući da je finansijska podrška sportu vrlo skromna i da je u takvim uslovima veoma teško postizati vrhunske rezultate.

„Maksim je izuzetno talentovan i disciplinovan dječak koji trenira šest puta sedmično, čak i po dva puta dnevno kada se priprema za velika takmičenja. Moram da istaknem da je ovaj Maksimov rezultat – istorijski, jer je ovo prva međunarodna medalјa u karateu Republike Srpske, otkako je karate olimpijski sport.  Mislim da ovakav uspjeh zaslužuje veću podršku i interesovanje nadležnih“.

Maksim Avramović, član Karate kluba Slavija iz Istočnog Sarajeva, do bronze u kadetskoj konkurenciji na Evropskom prvenstvu za kadete, juniore i U-21 takmičare(do 70 kg) u ruskom Sočiju stigao je nakon tri pobjede i jednog poraza. Nakon velikog uspjeha pred Maksimom su novi ispiti. On je uspjehom na EP izborio kvalifikacije za Olimpijadu mladih u Buenos Ajresu.

Mlada takmičarka Tekvondo kluba Novi Grad i bh. reprezentativka Katarina Krajišnik na Evropskom kadetskom prvenstvu u Budimpešti krajem prošle godine osvojila je zlatnu medalјu i postala evropska kadetska prvakinja za 2017. godinu.