Foto: Rojters

Učesnici protesta koji su se održali u Skoplјu, napali su ekipu makedonskog portala A1, a dvojica novinara su povrijeđena, javio je Plusinfo. Napad se odigrao u blizini zgrade Sobranja, a tom prilikom oštećena je i njihova kamera, navodi ovaj sajt.

Povrijeđeni novinari prevezeni su u Urgentni centar. Detalјi incidenta zasad nisu poznati. U Skoplјu je počeo protestni marš Civilne inicijative „Za ujedinjenu Makedoniju”, a odazvao se veliki broj građana koji su krenuli od zgrade vlade ka Sobranju, javila je makedonska TV Sitel.

Ispred Sobranja pročitan je proglas u kojem se traži da se očuva jedinstvena država i onemoguće promjene ustava, prenosi agencija MIA. Građani u organizaciji Civilne inicijative „Za zajedničku Makedoniju” okupili su se i u Kičevu, Štipu i Prilepu, navodi MIA.

Organizatori kažu da se protesti održavaju s cilјem očuvanja jedinstvene države. Ovi protesti prijete da Makedoniju uvedu u novu političku krizu. U Makedoniji su, naime, 11. decembra prošle godine održani vanredni parlamentarni izbori s cilјem da zemlјu izvuku iz gotovo dvoipogodišnje političke krize.

Novi protesti dolaze nakon što je zahtjev za dobijanje mandata za sastav nove vlade predsjedniku Đorđu Ivanovu predao predsjednik opozicione SDSM Zoran Zaev, a nakon što je uz podršku albanskih partija DUI i Besa obezbjedio 67 poslaničkih mandata u parlamentu, šest više od neophodnog broja.

Davanje mandata za sastav nove vlade Zaevu, od Ivanova su tražili evropski komesar Johanes Han i Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Izvor: Politika