U Istočnom Novom Sarajevu promovisan projekat „Biram oporavak“

Udruženje „Proslavi oporavak“ iz Sarajeva u četvrtak, 26. oktobra 2017. godine, održalo je multisektorski  sastanak  „Predstavlјanje projekta Biram oporavak“ u prostorijama Skupštine Grada Istočno Sarajevo.

Mulka Mujičić, projekt koordinator na početku sastanka, izrazila je zahvalnost Skupštini Grada Istočno Sarajevo na pruženoj mogućnosti da se ovaj sastanak održi, te istakla važnost multisektorske saradnje i umrežavanja.

Boro Gojić, predsjednik Udruženja „Proslavi oporavak“ predstavio je organizaciju a zatim i rad Udruženja, koje je osnovano 2008. godine i obuhvata direktan rad sa ovisnicima, uticaj na okruženje i kreiranje politike o drogama.

Predsjednik Udruženja objasnio je da je projekat „Biram oporavak“ odgovor na procjenu potreba na polјu zloupotrebe droga u BiH, Srbiji i Crnoj Gori napravlјen 2015. godine u sklopu projekta „3 Balkan“.

Istakao je da pojam „oporavak“ podrazumijeva proces kroz, koji je pojedincu omogućeno da se iz problematične upotrebe droga pomjeri ka životu bez droge, te da postane aktivan i pomažući član društva.  Naglasio je da nas ovakav pristup motiviše na saradnju, kako bi se pojedinac podržao u životu bez droge, te ga zajedničkim naporima doveli na mjesto njegovog maksimalnog potencijala.

Ovom prilikom predsjednik Udruženja predstavio je cilјeve projekta „Biram oporavak“, koji će biti implementiran u periodu od 2017. do 2019. godine u BiH, Srbiji i Crnoj Gori u partnerstvu sa Svjetskom federacijom protiv droge (WFAD), uz finansijsku podršku „FORUM SYD“ iz Švedske.

Cecilija Hajzler, projekt asistent informisala je učesnike da je uspostavlјena besplatna i anonimna telefonska linija 0800-28 000, kao i besplatno savjetovalište. Pored toga, kreiran je i veb-sajt www.biramoporavak.com, koji informiše na temu zloupotrebe droga, prenosi aktuelne vijesti i okuplјa sve aktere na jednom mjestu.

Učesnici ovog sastanka bili su predstavnici organizacija i institucija sa područja Grada Istočno Sarajevo.