Završetak prve faze izgradnje kabinske gondole od Ravne planine prema Jahorini trebalo bi da bude finalizovan za oko 20 dana, kada se očekuje probna vožnja, nakon čega bi ovaj savremeni vertikalni transport trebalo da bude u funkciji početkom decembra, kada se očekuje otvaranje ovogodišnje ski-sezone, rekao je Srni idejni tvorac ovog projekta i vlasnik Kompanije „Majneks“ Pale Velјko Golijanin.

„Ove godine ‘Gondola Pale – Jahorina’ – ‘Jahorina ekspres’ biće naš novitet, a pratiće ga i 7,5 kilometara novoizgrađenih ski-staza, proširenje i dreniranje ski-staza, kao i njihovo zatravlјivanje što će obezbijediti još bolјe i bezbjednije uslove za sve skijaše i posjetioce koji namjeravaju da i ove godine dođu u naš centar“, najavlјuje Golijanin.

Osnažili smo, ističe on, sistem za vještačko osnježavanje staza uvođenjem novih ski-topova, tako da ih sada imamo 11 koji su instalirani na centralnoj stazi homologizovanoj po FIS-standardima, čija je nova dužina 1.350 metara.

Prema njegovim riječima, riječ je o izuzetno funkcionalom i efikasnom sistemu, koji je dobio najviše ocjene od internacionalnog lidera u oblasti vještačkog osnježavanja firme „TehnoAlpina“.

„S tim u vezi, napravili smo i dva vještačka jezera, odnosno dvije akumulacije kapaciteta 30.000 metara kubnih vode. Nama tolika količina vode za pravlјenje vještačkog snijega i nije potrebna, ali zbog lјetnog sadržaja mi želimo da ta dva jezera budu mjesto za relaksaciju i uživanje svim lјubitelјima prirode“, naglašava Golijanin.

On dodaje da je na ovoj lokaciji, koja je nazvana Vidikovac zbog prelijepog pogleda na vrhove Vlašića, Tornika, Zlatibora i obronke romanijskog platoa, izgrađena Koliba „Gondola“, kao prateći sadržaj, koja ima kapacitet od oko 300 mjesta i koja će biti na usluzi gostima.

„Zahvalјujući niskoj temperaturi vazduha, mi smo već sinoć napravili prve hrpe, odnosno akumulacije vještačkog snijega, koje će u narednom periodu biti upotrijeblјene za pravlјenje staze za skijanje“, kaže vlasnik firme „Majneks“.

Prema njegovim riječima, ovu sezonu obilјežiće nekoliko velikih ski-takmičenja na međunarodnom nivou, od kojih je prva zakazana za 14. decembar, kada bi trebalo da bude održana FIS-trka „Trofej Ravna planina“.

„To je nešto što će biti istorija, jer je to prva trka tog nivoa koja će na ovim prostorima biti održana u decembru. To je, uz za sada jedinu gondolu u BiH, kruna svih naših dosadašnjih napora vezanih za realizaciju prve faze projekta Ski centar ‘Ravna planina’. To je veliki pomak i uspjeh, a sve zahvalјujući velikom trudu i naporu svih lјudi koji rade i koji su angažovani u okviru djelovanja našeg ski-centra“, zaklјučuje Golijanin.

Portparol i market-menadžer Ski centra „Ravna planina“ Borislava Purković rekla je za Srnu da će se gondola „Jahorina ekspres“, u prvoj fazi, sastojati od 19 kabina koje mogu da prime do 10 skijaša, odnosno posjetilaca, tako da će ukupni kapacitet gondole biti 2.200 putnika na čas.

„Ovaj moderni vertikalni transport u značajnoj mjeri, osim bezbjednog i komfornog prevoza skijaša i naših gostiju, rasteretiće postojeći ski-lift čiji je kapacitet oko 800 skijaša na čas, tako da smatramo da ove i narednih sezona više neće biti čekanja niti gužvi na polaznoj stanici kod restorana ‘Gondola’“, navela je Purkovićeva.

Pored toga, naglašava ona, i ove godine za najmlađe goste u ponudi će biti bebi-lift i ski-vrtić, koji zadovolјavaju najviše bezbjednosne standarde, te ski-rental sa svom potrebnom opremom za skijanje po veoma pristupačnim cijenama.

Prema njenim riječima, prošireni su i restoranske kapaciteti. Restoran „Gondola“ u podnožju Ravne planine proširen je na 1.000 mjesta sa terasama, a u funkciji će biti i novoizgrađeni restoran „Koliba“ kod vještačkih jezera na vrhu skijališta, na takozvanoj međustanici gondole, koja bi u drugoj fazi trebalo da bude izgrađena ka Jahorini, u pravcu vrha Ogorjelica.

„Novost je i ekspres-restoran, linija sa brzom hranom, odnosno gotovim jelima, za sve skijaše koji što više da uživaju u čistom vazduhu i prekrasnom prirodnom ambijentu Ravne planine“, dodaje portparol „Majnkesa“.

Purkovićeva napominje da je proširen i parking u ovom jedinstvenom ski-centru, čiji je kapacitet sada oko 1.000 vozila, i što je još važnije parkiranje vozila za sve goste i dalјe je besplatno.

„Cijene ski-pasa biće blago korigovane naviše, ali vodićemo računa da to ne bude problem za naše goste, koji će kao i do sada moći da uživaju u noćnom skijanju svaku noć što je, takođe, jedinstvena ski-ponuda u okruženju“, ističe ona.

Prema njenim riječima, ovo skijalište povezano je stazom za nordijsko skijanje i stazom za motorne sanke, dužinom od 12 kilometara, sa mogućnošću rekreativnog alpskog skijanja.

Govoreći o saradnji ovog centra sa lokalnom zajednicom, Opštinom Pale i Gradom Istočno Sarajevo, kao i resornim ministarstvima u Vladi Republike Srpske, Purkovićeva je izrazila nadu da će Turistička organizacija u Istočnom Sarajevu konačno i Ski centar „Ravnu planinu“ uvrstiti u turističku ponudu Grada kao jednu od značajnih destinacija na turističkoj mapi ovog dijela Republike Srpske.

Ona je potvrdila da je do sada u ovaj privatni projekat kompanije „Majneks“ uloženo oko 25 miliona KM.

„Za drugu fazu ovog grandioznog projekta, koji se odnosi na povezivanje gondolom Ravne planine sa Jahorinom, pravcem prema vrhu Ogorjelica, očekujemo uklјučivanje i Olimpijskog centra ‘Jahorina’, kao i drugih nadležnih institucija i organizacija koji su zainteresovani za njegovu realizaciju“, navela je Purkovićeva.

Izvor: Srna

Foto: Jahorinaprestige