Udruženje građana italijanskog porijekla „Rino Zandonai“ iz Tuzle, u partnerstvu sa udruženjem Poljaka „Boleslaviec“ iz Prnjavora, počeli su u decembru 2020. godine realizaciju međuentitetskog projekta pod nazivom „Slušaj manjinske jezike“.

Projekat se provodi u okviru zajedničkog projekta Evropske unije i Vijeća Evrope „Promocija različitosti i jednakosti u Bosni i Hercegovini“, a podršku u realizaciji projekta daju Centar za kulturu Tuzla, Dom kulture Prnjavor, Grad Tuzla, Opština Prnjavor i četiri udruženja nacionalnih manjina iz Tuzle i Prnjavora.

Primarni cilj ovog jedanaestomjesečnog projekta je zaštita i očuvanje jezika kojima govore pripadnici nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini, kao i prevencija govora mržnje. Namjera je realizovati 18 radio emisija koje promovišu zaštitu jezika nacionalnih manjina i prevenciju govora mržnje.

Serijal radio emisija pod nazivom „Slušaj manjinske jezike“ se emituju putem lokalnih radio stanica i reemituju na drugim zainteresovanim medijima, a emisije su dostupne i na YouTube kanalu „Slušaj manjinske jezike“. https://youtube.com/channel/UCm39ZzCkpHFoIWjbxhtYlyQhttps://youtube.com/channel/UCm39ZzCkpHFoIWjbxhtYlyQ

Pojedine emisije biće emitovane na poljskom, albanskom, češkom, ukrajinskom, njemačkom i drugim jezicima kojim govore pripadnici nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini što ovaj serijal čini dodatno specifičnim.

Drugi segment projekta su filmski festivali sa sadržajima na jezicima nacionalnih manjina, uz segmente koji su posvećeni prevenciji govora mržnje. Festivali su održani u Tuzli na Maloj kamernoj sceni Doma mladih, te u Prnjavoru u Domu kulture Prnjavor. Prikazani su filmovi na poljskom, turskom, njemačkom, češkom, romskom, albanskom, italijanskom i ruskom, sa prevodom na lokalni jezik.

Projekat finansiraju Evropska unija i Vijeće Evrope putem granta njihovog zajedničkog projekta „Promocija različitosti i jednakosti u Bosni i Hercegovini”, a koji je dio zajedničkog programa “Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019. – 2022-”.