Članica Predsjedništva SDS-a i šef Kluba SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević kazala je u razgovoru za Klix.ba kako nisu tačne tvrdnje da ne postoji konsenzus u vezi s izborom novog predsjednika SDS-a.

Nakon sjednice Glavnog odbora SDS-a na kojoj je razmatran loš izborni rezultat te stranke na proteklim lokalnim izborima, Mladen Bosić saopštio je kako se povlači sa funkcije predsjednika stranke.

Člani Predsjedništva SDS-a Aleksandra Pandurević kazala je za Klix.ba kako je Bosić bio svjestan da na njega kreću napadi režima Milorada Dodika i režimskih medija.

“On smatra da je to po stranku najlakše amortizovati tako što će preuzeti odgovornost i prepustiti da stranku vodi neko drugi. Na žalost režima, Mladen Bosić se neće povući iz politike i on ostaje i dalje važan faktor u SDS-u”, rekla je Pandurevićeva.

Istakla je kako je Bosić uspio ujediniti stranku i u vezi s ovim pitanjem jer niko nije izašao i kazao kako njega smatra odgovornim za rezultate na lokalnim izborima.

S obzirom na izborni poraz SNSD-a na prošlim izborima koji je bio mnogo veći od izbornog poraza SDS-a na ovogodišnjim lokalnim izborima podsjetila je da nijedan novinar u RS nije postavio pitanje da li Milorad Dodik treba otići sa čela SNSD-a.

“Svima nama je poznato da ovdje postoje svaku godinu ili dvije turbulencije. I one su već krenule počevši od dovođenja Božidara Vučurevića koji nije član SDS-a i koji je osvojio 30 glasova na izborima. To je kampanja protiv Bosića koja je žestoko krenula”, kazala je Pandurević.

Podsjećamo, mediji u Republici Srpskoj su prenijeli izjavu Božidara Vučurevića potpisujući ga kao “osnivača SDS-a u Trebinju”, a u kojoj iznosi mišljenje da “Bosić mora biti smijenjen u interesu srpskog naroda”. Pandurevićeva je demantovala spekulacije da nije bilo konsenzusa za Bosićevog nasljednika, ističući kako će se za sedam dana vidjeti da konsenzus postoji.

Kriminalne grupe, pravosuđe i političari su uvezani kao klupko zmija

Dotakla se i odnosa pravosudnih institucija sa Miloradom Dodikom, ističući kako je sve to dodatno uticalo na rezultate izbora.

“Svakako da je uticalo. Jedno od naših obećanja koje je bilo možda i preoptimistično jeste borba protiv kriminala i korupcije. Vidjeli smo da se može desiti da SIPA uradi svoj posao, ali da u Tužilaštvu BiH među određenim tužiocima postoji nespremnost, odnosno da su u BiH kriminalne grupe, pravosudni i politički sistem uvezani kao zmije u klupko. Iako se dešavaju neki pomaci, mi nismo uspjeli za dvije godine presjeći to klupko. Ja se nadam da ćemo uspjeti u toj borbi”, rekla je Pandurevićeva.

S obzirom na činjenicu da je kriminal postao sastavni dio bh. sistema, kako kaže, nije onda ni čudno da u BiH dođe do izborne kupovine.

“Ja odgovorno tvrdim da je ove izbore Milorad Dodik kupio i to po sistemu kako se izbori kupuju u Crnoj Gori. Dakle, imate dio administracije, imate biračke spiskove i imate novac. Uostalom, vidjeli smo da je došlo i do privođenja bivših funkcionera SNSD-a zbog kupovine glasova”, kazala je Pandurevićeva.

Tvrdi da je Dodikov tajkun u Istočnom Sarajevu preko dva projekta opljačkao milione KM i onda taj novac odnio u Bijeljinu te kupovao glasove za Zlatka Maksimovića. S obzirom na to da je posljednjih godina SDS vodio umjereniju politiku i da se bavio pitanjima koja se direktno tiču građana BiH, poput borbe protiv kriminala i korupcije.

“Uvjerena sam da do promjene politike SDS-a neće doći. Mladen Bosić je profilirao politiku SDS-a u smjeru interesa građana i nije vodio populističku politiku. On se ponašao kao državnik. Ja vjerujem da će i budući predsjednik SDS-a voditi narodnu politiku jer to i stoji u našem nazivu”, rekla je Pandurevićeva.