Jedan od najznačajnijih i vodeći festivala dokumentarnog i kratkog igranog filma u regiji, Međunarodni filmski festival “Prvi kadar”, koji će biti održan od 6. do 11. novembra u Istočnom Sarajevu, ove godine je Jubilarni 10.-ti po redu, izjavio je predsjednik Organizacionog odbora Festivala Ljubiša Ćosić.

Ćosić je, izražavajući zadovoljstvo dosadašnjom organizacijom prethodnih devet festivala, novinarima rekao da su i institucije i građani, ne samo Istočnog Sarajeva, nego i Republike Srpske, ponosni na ovu respektabilnu filmsku manifestaciju, čiji je organizator Produkcija “Prvi kadar”.

“Siguran sam da će i ova deseta priča o ‘Prvom kadru’ imati srećan kraj, pogotovo ako se zna da je na ovogodišnji festival pristiglo više od 2.500 prijava filmova iz cijelog svijeta, od kojih će u zvaničnom takmičarskom dijelu biti prikazan 51 film iz 30 država, dok će publika moći da pogleda 20 igranih filmova u okviru pratećeg programa Festivala”, precizirao je Ćosić. On je naglasio da će Festival otvoriti igrani film “Dnevnik mašinovođe”, srpski predstavnik za prestižnu filmsku nagradu Oskar, kao i da će premijernom prikazivanju tog filma u Istočnom Sarajevu prisustvovati režiser filma Miloš Radović i glumac i producent Lazar Ristovski, počasni gost ovogodišnjeg festivala.

Ćosić, koji je načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo, je u ime opštine Istočno Novo Sarajevo i javnih i kulturnih institucija sa područja Istočnog Sarajeva obećao punu podršku realizaciji ove jedinstvene filmske manifestacije koja se ove godine održava pod motom “Decenija filma”.

Umjetnički direktor i selektor Festivala Aleksandra Mitrić Štifanić istakla je da, osim promovisanja filmske umjetnosti autora iz cijelog svijeta, “Prvi kadar” ima značajnu ulogu i u afirmaciji domaćeg filmskog stvaralaštva. “Veliki broj autora koji učestvuju na festivalu, dokazuje da je festival prepoznat među umjetnicima širom svijeta kao važna i prestižna filmska manifestacija. Bogat takmičarski i prateći program visokog umjetničkog kvaliteta, edukativne projekcije, radionice, Filmska škola ‘Prvog kadra’ sa DokMasterKlas predavanjima, izložbe, promocije knjiga iz oblasti filmske umjetnosti, brojni gosti iz svijeta filma, dokaz su da je Festival dostigao svjetske domete”, ocijenila je direktorka i selektor Festivala Štifanićeva.

Prema njenim riječima, “Prvi kadar” je do sada imao i značajnu edukativnu misiju u školovanju mlade bioskopske publike i školovanju mladih filmskih stvaralaca kroz radionice dokumentarnog i animiranog filma, čime su stvoreni novi umjetnički potencijali. Štifanićeva je precizirala da je na ovogodišnji konkurs stiglo 2.525 filmova, što je rekordan broj i dokaz koliko je festival značajan među filmskim stvaraocima u svijetu. “Na ovogodišnjem festivalu publika će imati priliku da vidi izbor najboljih svjetskih filmova, nagrađivanih na najznačajnijim filmskim festivalima u svijetu, kao što su Kanski filmski festival, Roterdam film festival, `Zlatni vitez`, `Berlinale`, Doha film festival. Osim bogatog takmičarskog programa, biće organizovani specijalni programi, edukativne projekcije, veče laureata, predavanja, promocije značajnih filmskih festivala iz regiona, izdanja iz oblasti filma i izložba angažovane dokumentarne fotografije”, najavljuje umjetnički direktor i selektor Festivala “Prvi kadar”.

Aleksandra Štifanić je istakla i da je, posebno je značajno, što će ove godine učestvovati i veliki broj filmova domaće produkcije, čime se potvrđuje značaj festivala u afirmaciji domaćeg filmskog stvaralaštva. U zvanični takmičarski program selektovan je 51 film iz 30 zemalja, koji će se takmičiti u pet takmičarskih selekcija, i to “U fokusu” – Međunarodna selekcija dokumentarnih filmova stranih autora, čija su filmska ostvarenja nagrađivana na svjetskim filmskim festivalima; “Eks JU u fokusu” – Regionalna selekcija dokumentarnih filmova autora sa eks JU prostora; “Kratke priče” – Međunarodna selekcija kratkih igranih filmova domaćih i stranih autora, čija su ostvarenja nagrađivana na svjetskim filmskim festivalima; “Ključ za film” – Međunarodna selekcija kratkih igranih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta i “Novi pogledi” – Međunarodna selekcija dokumentarnih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta. Pokrovitelji Festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo civilnih poslova BiH, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Generalni medijski pokrovitelj je RTRS, a medijski sponzori festivala su BHTV, TV “Elta” i BN TV, kao i Novinska agencija Republike Srpske SRNA i Federalna novinska agencija FENA, te onlajn portali. Generalni sponzor Festivala je kompanija “Zlatno zrno”, a sponzori su Turistička organizacija Grada Istočno Sarajevo i firma “K-Inel”.