Povodom najvljenih protesta u Republici Srpskoj oglasila se ASOCIJACIJA “STVARAOCI REPUBLIKE SRPSKE”.

stavraoci RSAsocijacija “Stvaraoci Republike Srpske” smatra da je održavanje protesta opozicije i kontraprotesta vlasti u Srpskoj suvišno, te apeluje na organizatore ovih skupova da odustanu od svojih odluka. “Organizatori skupova sve ono što žele da kažu na skupu jedni drugima treba kažu na sastanku koji bi trebalo da bude održan u što kraćem roku”, navode iz Asocijacije.

Iz Asocijacije ističu da već duže vrijeme sa zabrinutošću prate političku situaciju u Srpskoj, te da je kulminaciju zebnje izazvalo zakazivanje protesta i kontraprotesta koje organizuju dvije suprotstavljene strane.

“Imamo obavezu da ukažemo da, održavanje ova dva skupa u isto vrijeme i na istom mjestu, nije dobra odluka, posebno sa bezbjednosnog stanovišta, zbog stvorene klime u Republici”, navodi se u saopštenju.

Iz Asocijacije upozoravaju da postoji velika mogućnost da tokom održavanja skupova neko od učesnika nastrada.

“Da je to realnost mogu poslužiti primjeri organizovanih skupova ovakve vrste u Srbiji, devedesetih godina prošlog vijeka. Tada je smrtno stradalo nekoliko učesnika protesta”, navodi se u saopštenju.

Iz Asocijacije ističu da je održavanje skupova potpuno suvišno “jer je jasno da će usvojiti ono što im organizatori predlože”.

“Jedni će predložiti da u Republici ništa ne funkcioniše, da je sve korumpirano i da nemamo izlaza iz krize, ako se vlast ne promjeni. Naspram ovih prvih `protestanata` drugi `kontraprotestanti` će zaključiti da je slika u Republici potpuno drugačija”, navodi se u saopštenju.

Iz Asocijacije dodaju da će naredne sedmice svi konstatovati da se ništa nije promijenilo, jer će i dalje jedni druge nazivati izdajnicima i veleizdajnicima, dok će građani zbunjeno konstatovati da su pozivom na skupove prevareni.

“Pošto je ekonomska situacija u Republici Srpskoj složena, a politička, zbog nesloge vodećih partija i ličnosti, još složenija, smatramo da je glavni problem za ovakvo stanje – ko će vršiti vlast”, navode iz Asocijacije i apeluju na organizatore skupova da odustanu od svojih odluka.

U ovoj asocijaciji smatraju da bi izlaz iz krize bio da oba bloka na sastanku prihvate da najsposobniji, bez obzira kojoj stranci pripadaju, preuzmu odgovornost za sudbinu Republike Srpske.

“To bi bio razuman zaključak da vršenje vlasti u svakom turbulentnom vremenu nije privilegija nego velika nacionalna obaveza. Ukoliko strane ne pokažu volju da preuzmu odgovornost za stanje u Republici tada ne vidimo drugog rešenja nego da se raspišu izbori za predstavnike Republike Srpske na svim nivoima”, navode se u saopštenju.

Iz Asocijacije ocjenjuju da bi to bio legitiman način promjene vlasti, a ne da se to čini na ulici, što je “očigledna namjera pojedinaca koji prizivaju iste simbole koji su viđeni u nekim prilikama u zemljama u susjedstvu”.

“Svaki političar kome je Republika Srpska iznad ličnih interesa treba da prihvati svako rješenje koje će eliminisati raskole, jer naše podjele daju za pravo neprijateljima Srpske da nismo sposobni sami urediti svoje odnose i da nam je potreban protektor. A kandidata koji bi umjesto nas htjeli da uređuju našu sudbinu danas ima mnogo”, navodi se u saopštenju.

Izvor: OSM