Foto: portal Sarajevo-RS

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić rekao je u razgovoru za Sarajevo-RS  da je  tokom svog prvog mandata na mjestu prvog čovjeka opštine Istočno Novo Sarajevo 2012. godine do početka drugog mandata 2016. godine radio i nastaviće da radi na unapređenju i boljem razvoju ove opštine, kako u infrastrukturnom smislu tako i u podršci sektoru privrede, stabilizaciji opštinske uprave i zapošljavanju građana.

On je govorio i o izgradnji najvažnijih projekata opštine kao što su izgradnja poslovne zone ”Vranješ”, rekonstrukcija i izgradnja novih saobraćajnica, gradskog trga, rekonstrukcija sportske dvorane i drugih projekata.

Osvrnuo se i na probleme u opštini kao što je neriješeno pitanje radnika ”RAOP-a”, nesuglasicama sa rukovodstvom opštine Istočna Ilidža po pitanju komunalnih preduzeća i drugim pitanjima koja su aktuelna na području ove gradske opštine u gradu Istočno Sarajevo.

Sarajevo-RS: Možete li uporediti stanje u opštini Istočno Novo Sarajevo u prvom mandatu i danas, kada ste otpočeli svoj drugi četverogodišnji mandat. Koliko je opština napredovala i šta je značajno učinjeno?

Ljubiša Ćosić: Nijedan političar, pa samim tim ni načelnik opštine, ne može sebi dati za pravo da kaže da je tokom njegovog mandata sve počelo, i da prije toga ništa nije bilo. Samim tim, smatram da je opština Istočno Novo Sarajevo, krajem 2012. godine, kada sam preuzeo dužnost načelnika, bila u određenoj fazi razvoja koju je započela praktično od završetka ratnih dešavanja. Ipak, svaka nova vlast, ima svoje viđenje i pravac za koji smatra da lokalna zajednica treba da slijedi i put kojim treba da se razvija.

Na osnovu prezentacije tog pravca i naravno rezultata, građani se odlučuju da daju povjerenje jednoj vlasti. U skladu sa tim, želim da istaknem da smo mi u prethodne četiri godine razvoj opštine Istočno Novo Sarajevo vodili u tri smjera: jačanje infrastrukture u ruralnim i urbanim dijelovima opštine, podrška sektoru privrede i razvoj, i stabilizacija opštinske uprave, zajedno sa svim komunalnim preduzećima u vlasništvu opštine i javnim ustanovama čiji je osnivač opština. Smatram da smo u sva tri smjera dosta radili i da u ovim oblastima postoje vidljivi, mjerljivi i jasni rezultati.

U oblasti infrastrukture se najviše radilo i tu svakako treba istaći razvoj centralne rekreacione gradske zone ispoljen kroz izgradnju gradskog parka ”Gavrilo Princip”, obdaništa ”Patrijarh Pavle”, dva dječija igrališta, izgradnje novih i rekonstrukcije postojećih gradskih saobraćajnica, parking prostora, uvođenja sistema LED rasvjete, itd. Naravno, i u seoskim mjesnim zajednicama se ulagalo mnogo sredstava u razvoj vodovodne i kanalizacione mreže, rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih saobraćajnica, izgradnja dva dječija igrališta, rasvjeta u selima, itd.

Bitno je svakako istaći da smo pomagali i nastavićemo pomagati izgradnju dvije crkve na području opštine, da smo završili prvu fazu izgradnje proširenog dijela Doma zdravlja, te da ćemo ove godine ovaj posao okončati, da smo zaštitili i tako reći ”zatvorili”, a samim tim i spriječili od propadanja objekat galerije ”Kućanski”, koji će u ovom mandatu biti završen i postaće muzej, da smo izgradili lovački dom u Tvrdimićima, na Trebeviću, i nastavljamo razvoj ovog turističkog centra.

Generalno, ne postoji dio opštine kome se nije posvećivala pažnja u pogledu razvoja i jačanja bilo kog oblika infrastrukture. Naravno, na polju podrške privredi smo igrali proaktivnu ulogu u odnosu sa privrednicima, koja se manifestovala kroz formiranje Savjeta za razvoj privrede, izradu studije izvodljivosti za poslovnu zonu ”Vranješ”, koja će u naredne dvije godine biti izgrađena i u nju će se useliti određen broj privrednih subjekata, razvili smo sistem podsticaja privrede i poljoprivredi, koji je često na meti kritika, ali ja smatram da ko kog da radi, uvijek će biti na meti kritičara, jer smo mi jednostavno takav narod. Ipak, mi nastavljamo da radimo.

Sarajevo-RS: U oblasti infrastrukture najavili ste rekonstrukciju i završetak radova na sportskoj dvorani, izgradnju trga. Kada građani mogu očekivati početak i završetak tih projekata?

Ljubiša Ćosić: Najznačajniji kapitalni projekat u opštini Istočno Novo Sarajevo u ovom mandatnom periodu, za nas je rekonstrukcija sportske dvorane i izgradnja gradskog trga. Nakon urušavanja dvorane u februaru 2012. godine, i uklanjanja ostataka urušene krovne konstrukcije u proljeće 2013.godine, mi praktično nismo bili u mogućnosti, isključivo zbog nedostatka finansijskih sredstava da idemo dalje sa realizacijom ovog projekta.

U toku 2016. godine uspjeli smo da izdvojimo dio sredstava za izradu glavnog projekta za dvoranu i gradski trg, već smo dobili idejno rješenje i očekujemo da ćemo, nakon minimalnih korekcija, imati završen glavni projekat dvorane i gradskog trga do polovine aprila ove godine.

Moram istaći da smo već u poodmakloj fazi dogovora sa Vladom Republike Srpske oko sufinansiranja ovog projekta u iznosu od 3-4 miliona KM, tako da ćemo sa jednim dijelom učešća iz budžeta opštine, nadam se, nakon što dobijemo procjenu vrijednosti radova iz glavnog projekta, zaokružiti finansijsku konstrukciju. Nakon toga, idemo sa operativnim pripremama tenderske dokumentacije i raspisivanjem tendera.

Jedan dio dogovora ćemo morati postići i sa novom administracijom Grada Istočno Sarajevo, u čemu se nadam da neće biti problema. I da dam prezican odgovor, naši optimistični planovi su da ćemo krajem ovog ljeta započeti sa izvođenjem radova, a da će završetak ovog projekta biti realizovan do kraja građevinske sezone u 2018. godini.

Sarajevo-RS: Tokom predizborne kampanje 2016. godine kao jednu od važnijih aktivnosti naveli ste izgradnju poslovne zone. Koliko je to važan projekat za građane ove opštine i koliko je to zapravo ostvarivo u našoj lokalnoj zajednici?

Ljubiša Ćosić: Kao što sam već rekao, radi se o izgradnji poslovne zone ”Vranješ”, površine 4,5 ha, koja je već definisana kroz studiju izvodljivosti, imamo još jedan mali dio regulacionog plana ”Vranješ” da izmjenimo, što ćemo završiti do sredine godine.

Skupština opštine u prethodnom mandatu je utvrdila povoljniju cijenu zemljišta, sa 50 % nižim troškovima rente i uređenja gradskog građevinskog zemljišta za preduzeća koja budu kupci zemljišta i budu gradila poslovne objekte u zoni, tako da sam siguran da ćemo, najdalje do kraja iduće godine, imati popunjenu poslovnu zonu sa najmanje 10 poslovnih objekata postojećih i novih investitora u opštini Istočno Novo Sarajevo.

Krajnji cilj su svakako nova radna mjesta i nadamo se da će ih biti najmanje 150 i jačanje snage privrede u Istočnom Novom Sarajevu.

Sarajevo-RS: Već duže vrijeme jedno od aktuelnih pitanja u Istočnom Novom Sarajevu je preduzeće ”RAOP”, čijim radnicima još uvijek nisu isplaćene plate i doprinosi. Kakvo je Vaše viđenje i potencijalno rješenje tog problema?

Ljubiša Ćosić: Prije svega, želim da istaknem da se radi o neuspjehu, i to prvo Vlade Republike Srpske i njihovom odnosu prema poslovanju ovog preduzeća, odnosno onoga što se dešavalo nakon što su ruski investitori kupili nepokretnu imovinu i osnovali nova preduzeća, pa sve do neuspjeha koji ja doživljavam kao lični, jer sam vjerovao u ovaj poslovni aranžman. Međutim, ni u kom slučaju nismo prestali da vodimo računa o imovini koja je ostala iza ruskih preduzeća i pokretnoj imovini bivšeg ”RAOP-a” u vlasništvu Vlade Republike Srpske.

U stalnom sam kontaktu sa ministrom industrije kada je u pitanju ovaj problem i istrajaćemo u namjeri da spasimo ovo što je ostalo do eventualne pojave novih investitora. Radi potpune istine, treba reći da se jedan dio radnika naplatio kroz sudska izvršenja, a od novca koji su te 2013. godine uplatili ruski kupci za nepokretnu imovinu preduzeća, ali i da jedan dio radnika, uglavnom oni koji nisu tužili, nije naplatio ništa, i teško da će u postupku stečaja ”RAOP-a”, uspjeti bilo šta da naplati.

Sarajevo-RS: Tokom Vašeg prvog mandata bilo je nesporazuma oko održavanja gradske čistoće na području Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže. Da li je taj problem riješen formiranjem ”KOMIL-a”?

Ljubiša Ćosić: Kada je u pitanju naš odnos sa opštinom Istočna Ilidža u pogledu njihove odluke o osnivanju vlastitog komunalnog preduzeća, odnosno ”KOMIL-a”, potrebno bi bilo dosta rečenica i objašnjenja, za koje smatram da su već davno prošlo vrijeme u ovom momentu. I dalje smatram da se radi o pogrešnoj odluci vlasti u Istočnoj Ilidži, odluci koja je našem preduzeću KP ”Rad” nanijela značajnu poslovnu štetu, iz koje se još nismo izvukli.

A potrebno je da podsjetim javnost da u KP ”Rad” 50% radnika čine stanovnici opštine Istočna Ilidža i da je ovo preduzeće usluge na području Istočne Ilidže pružalo vrlo profesionalno, te da samim tim nije bilo potrebe za osnivanjem novog preduzeća. Moglo se dogovoriti i zajedničko vlasništvo u KP ”Rad” od strane dvije opštine, ali sada, nakon svega, sam ubijeđen da je osnivanje ”KOMIL-a” rezultat isključive političke odluke rukovodstva opštine Istočna Ilidža.

Nama, u opštini Istočno Novo Sarajevo, još uvijek ostaje neizbježna obaveza da KP ”Rad” finansijski stabilizujemo, odnosno ujednačimo prihode i rashode preduzeća, što je jako teško s obzirom na veliki broj zaposlenih i izdvajanja za njihove bruto plate. Na kraju, želim da odgovorim, trenutna stvarnost u naše dvije opštine, na ovako malom prostoru su KP ”Rad” sa svim infrastrukturnim i tehničkim resursima, opterećen velikim brojem radnika i ”KOMIL” bez ikakve vlastite infrastrukture i tehničkih resursa, ali kao potpuno novo preduzeće.

Sarajevo-RS: Kako će biti riješen problem o regulisanju javnih parkirališta i javnog oglašavanja, o čemu se raspravljalo na prethodnoj sjednici Skupštine opštine, a što je rasplamsalo raspravu među odbornicima?

Ljubiša Ćosić: Taj problem je već riješen usvajanjem Odluke o javnim parkiralištima i Odluke o javnom oglašavanju na području opštine, tako da praktično problema nije ni bilo, već se samo radilo o različitim mišljenjima odbornika pozicije i opozicije. Kada govorimo o javnim parkiralištima, postoje tačno određena javna parkirališta, način njihovog održavanja i naplate parkinga na istim, tako da ova oblast funkcioniše.

Raspravu o Odluci o javnom oglašavanju već dvije skupštine su izazvali bilbordi sa ličnim porukama pojedincima koji su se u prethodnom periodu pojavili na području naše opštine. Bilo je različitih viđenja rješavanja ovih potencijalnih problema u budućnosti, mi smo predložili i izabrali jedan.

I sve što mogu reći je, da ukoliko se u budućnosti slučajno pojavi prijetnja postavljanja ove vrste poruka na bilbordima u Istočnom Novom Sarajevu, o kome god da se radi, ona se neće ostvariti, odnosno bilbordi neće biti postavljeni, a vlasnici bilborda i naručioci poruka će biti sankcionisani.

Sarajevo-RS: Koji je Vaš stav po pitanju izgradnje brze ceste (autoputa) Sarajevo – Beograd. Za koju ste Vi opciju i zbog čega?

Ljubiša Ćosić: Odmah želim da kažem da sam pesimista po ovom pitanju i smatram da će proći još dugo vremena dok se po ovom pitanju, odnosno povezivanju Istočnog Sarajeva i Sarajeva sa Beogradom brzom cestom ili autoputem, bude konkretno razgovaralo.

Smatram da se radi o prilično neutemeljenoj priči koja gotovo i da nema jasan početak, a jasan početak bi značio izradu studije izvodljivosti koja stručno treba da da odgovor na pitanje koji su to potencijalni pravci, koliko bi koštala izgradnja svakog od pravaca, pa potom konačna odluka o pravcu, zatim izrada glavnog projekta, eksproprijacija zemljišta na trasi, tender za izbor izvođača, i tek potom izgradnja. A nisam pomenuo izvore finansiranja.

Zbog ovoga što sam rekao smatram da se radi o klasičnoj ”zabavi za narod” i iskreno ne sviđa mi se što baš nas Beograd hoće ovim da ”zabavi”, i eventualno posvađa. Onog momenta kada ovo bude zaista ozbiljna priča, moj stav će biti, mada ne znam koliko će se uvažavati stavovi lokalnih političara, da to bude trasa koja ide isključivo teritorijom Republike Srpske, jer naše stanovništvo ostvaruje najviše komunikacije sa Beogradom i Republikom Srbijom, mi smo ti koji sa Srbijom imamo specijalne i paralelne veze, Srbija je naša matica, tako da je logično, da ako se pitamo to bude putna komunikacija isključivo teritorijom Republike Srpske.

Izvor: Sarajevo-RS