Mreža savjeta i vijeća učenika u Bosni i Hercegovini radi kampanju pod nazivom „Izbori nisu dječija igra“. Kroz tu kampanju oni motivišu punoljetne srednjoškolce da ispune svoju građansku dužnost, izađu na izbore i utiču na izbor vlasti u svojoj lokalnoj zajednici jer ih se to itekako tiče.

“Debate će biti održane u Banjaluci i Sarajevu na kojima će učestvovati politilčari i srednjoškolci, a nakon debata slijedi niz pregovora i razgovora sa novim vlastima oko rješavanja tih problema. Trenerska ekipa mreSVUBIHa je u razgovoru sa srednjoškolcima iz Istočnog Sarajeva dobila neke ideje, odnosno zahtjeve za lokalnu vlast“, rekao je Filip Matić, trener u Mreži savjeta i vijeća učenika BiH.

Na pitanje šta očekuju od starih/novih vlasti nakon izbora, njihovi odgovori su bili različiti:

Pale – SŠC „Pale“

Srednjoškolci na Palama su izrazili da bi voljeli da imaju veći izbor zanimanja, da profesori budu stručno osposobljeni, da Gimnazija dobije svoju ustanovu, park, više zelenih površina, terena za sport, aktivniji kulturni program prilagođene za mlade.

Istočno Novo Sarajevo – Srednja škola 28. juni

Srednjoškolci iz Srednje škole 28. juni su poručili lokalnoj vlasti da prije svega je potrebno urediti školske toalete, obnoviti školske kuhinje, kabinete za informatiku i frizere. Takođe, ističu potrebu da se formiraju kabineti za Saobraćajnu tehničku školu.

Kao jedan od većih problema u ovoj školi je nedostatak stručnih lica za rad sa djecom sa posebnim potrebama u svim osnovnim i srednjim školama. Mladi se pitaju zašto nemaju Gradski bazen u Istočnom Sarajevu, gdje im je sala za borilačke sportove, zašto nisu završeni radovi na školskoj i gradskoj sali. Gdje je odbojkaški teren u Gradskom parku “Gavrilo Princip“ i još mnogo drugih, potrebnih stvari za razvoj omladine i njihovu budućnost u Istočnom Novom Sarajevu.

Istočna Ilidža- JU SŠC „Istočna Ilidža“

Ni srednjoškolci iz Srednjoškolskog centra “Istočna Ilidža“ nemaju manje-više drugačije zahtjeve, samo ono što će im omogućiti lakše i bolje školovanje. Riječ je o stvarima koje su uobičajene za mlade ljude koji čine budućnost našeg grada.

Srednjoškolcima u Istočnoj Ilidži nedostaju kino sala, gradski bazen, sportska dvorana, oprema za Ekonomsku školu i drugo. Takođe, mladi iz ove Javne ustanove su istakli da bi voljeli da se obezbjedni prostorija za mlade, gdje bi se družili i organizovali projekte kroz omladinske radionice, kao i rekreativna zona, gdje bi se obezbjedio prostor za sport, vožnju bicikala, druženje i slično.

Izvor: Grad Istočno Sarajevo