kovacevic_djogo_9.januar (1)

Na Palama će prvi put na jedan kvalitetan način biti obilježen 9. januar Dan Republike Srpske koji je bitan za Republiku, a posebno za opštinu Pale jer su ovdje nastale prve institucije Srpske, rekao je načelnik ove lokalne zajednice Miodrag Kovačević. Kovačević je istakao da je opština prihvatila inicijativu prodekana za nastavu na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Marka Đoga, da formiraju organizacioni odbor za obilježavanje 9. janura Dana Republike Srpske, koji će činiti predstavnici institucija i istaknuti pojedinci.

On je naglasio da će opština obezbjediti sredstva, a organizacioni odbor će napraviti plan i program obilježavanja 9. januara Dana republike Srpske.

„Pale su oko 13 godina bile pod sankcijama međunarodne zajednice isključivo jer je ovdje nastala Republika Srpska i formirane prve institucije“, kazao je on i dodao da su Pale nosile taj teret dugo godina i sada žele da 9. januar bude jedan od značajnijih datuma koji će se obilježavati na teritoriji ove opštine. Đogo je naglasio da je za obilježavanje 9. januara planirana izložba eksponata koji su vezani za osnivanje Republike Srpske u Cekovića kući i akademija koja će biti u skladu sa mogućnostima, a najavio je i neka iznaneđenja.

„Stanovnici Pala znaju gdje je i kako nastala Republike Srpska i žele da to na adekvatan način obilježe posebno u ovoj godini kada vidimo da se 9. januar dovodi u pitanje. Želja nam je da opet damo na značaju Republici koju smo stvarali“, kazao je on. Đogo je istakao da je mlad i da nije učestvovao u proteklom ratu, ali je na ideju o obilježavanju 9. januara došao zbog toga jer među mladima postoji potreba da se očuva identitet Republike Srpske i da se on na adekvatan način gradi.

„Mi hoćemo taj identitet da gradimo na jedan kulturan, akademski način sa izložbama, muzičkim spotovima kako bi i mlađi narajšatji osjetili duh stvaranja Republike Srpske i važnost njenog postojanja“, istakao je Đogo.

Izvor:Srna