U cilju povećanja stanja bezbjednosti saobraćaja na području Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo, 21.09.2016. godine realizovana je regionalna  akcija pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na brzinu kretanja vozila. U toku akcije koja je navedenog dana sprovedena u naseljima i van naselja, kontrolisana su 83 vozača i vozila. Ukupno je izdato 75 prekršajnih naloga zbog prekoračenja brzine (49 prekoračenja dozvoljene brzine u naselju i 26 van naselja).

Izvršenim  analizama  utvrđeno je da je i u velikom broju saobraćajnih nezgoda koje su se dogodile u prvih osam mjeseci tekuće godine uzrok upravo brzina neprilagođena uslovima i stanju puta.

U periodu januar – avgust 2016. godine realizovane su brojne akcije koje su se odnosile ne samo na brzinu kretanja vozila, nego i na alkoholisanost vozača, korištenje sigurnosnog pojasa i pravilno ponašanje pješaka u saobraćaju. Analizom je utvrđeno da su u navedenom periodu u akciji „Brzina“ kontrolisana 4152 vozača od kojih je 3416 prekoračilo dozvoljenu brzinu kretanja vozila.  Vozači su u navjvećem broju slučajeva brzinu prekoračili u naseljima (2392), dok je u 1046 slučajeva brzina prekoračena van naselja.

U toku akcije „Alkohol“ u navedenom periodu kontrolisano je 2188 vozača, izvršeno je 1811 alkotestiranja, te su sankcionisana 372 vozača za koja je utvrđeno da su upravljali vozilom pod uticajem alkohola.

CJB Istočno Sarajevo će i u narednom periodu nastaviti sa provođenjem pojačanih mjera po saobraćaju sa ciljem podizanja bezbjednosti saobraćaja na veći nivo. Stoga apelujemo na vozače kao i na ostale učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajna pravila i propise i ponašaju se u skladu sa Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH.

Izvor: www.mup.vladars.net