U Okružnom privrednom sudu u Bijeljini danas je održano posebno ispitno ročište za ispitivanje naknadno prijavljenih potraživanja od „Energolinije“ o kojima se stečajni upravnik nije mogao izjasniti na ročištu održanom 7. decembra prošle godine.

Stečajni upravnik danas je na ročištu rekao da je od ukupno prijavljenih 60,7 miliona KM potraživanja, osporio 48,3 miliona KM, a priznao 12,3 miliona KM.

Fond za razvoj i zapošljavanje RS prijavio je 18,6 miliona KM potraživanja, po osnovu kreditnih zaduženja, a stečajni upravnik je naveo da u cjelosti osporava visinu potraživanja IRB-a zbog nenamjenskog trošenja novca, a što je utvrđeno i samim zapisnikom od strane IRB-a te da nije poznato koliko je novca potrošeno.

Naveo je i da, s obzirom na to da imaju upisane hipoteke, ne može da ospori vrstu potraživanja kao razlučno pravo. Stečajni sudija je objavio da je potraživanje povjerioca osporeno u pogledu visine i namjene a nije osporeno kao razlučno pravo.

Stečajni upravnik „Energolinije“ Goran Marković danas je za CAPITAL pojasnio da je potraživanje IRB-a u potpunosti osporeno, te da će ovaj kao i drugi povjerioci kojima su potraživanja osporena biti upućen na parnicu.

„Ako se na sudu dokaže da ovo potraživanje nije osnovano hipoteke će automatski biti brisane“, rekao je Marković.

Osporena su i potraživanja preduzeća „Mehanika“ u iznosu od 3,4 miliona KM, a stečajni upravnik je kao razlog naveo transferne cijene i povezanost ovog preduzeća i „Energolinije“.

Milionska potraživanja od „Energolinije“ prijavila je i zvornička „Alumina“, a stečajni upravnik je prizano veći dio tih potraživanja.

„Alumina“ je prijavila 2,8 miliona KM potraživanja po osnovu poslovno tehničke saradnje i po osnovu vansudskog poravnanja te 5,9 miliona KM po osnovu investicionog ulaganja i radnih sati.

Po prvoj prijavi stečajni upravnik je priznao 1,2 miliona KM, a osporio 1,6 miliona KM. Razlog osporavanja, su kao i kod „Mehanike“ povezana lica i transferne cijene.

„Što se tiče prijavljenog izlučnog prava u ukupnom iznosu od 5,9 miliona, priznato je 4,7 miliona KM, a osporeno 1,2 miliona KM. Razlog osporavanja je taj što je  povjerilac u izlučnoj prijavi naveo i radne sate što se ne može uzeti kao izlučno pravo“, kazali su za CAPITAL u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini.

Stečajni upravnik je u cjelosti osporio i 5,5 miliona KM potraživanja povezane firme „Birač energo“. Kao i kod „Mehanike“ i „Alumine“ potraživanja su osporena zbog transfernih cijena i povezanih lica.

U cjelosti je osporeno i potraživanje Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u iznosu od 1,9 miliona KM, dok je priznato potraživanje Poreske uprave RS uz iznosu od 57.664.

Sud je potom donio rješenje kojim se povjerioci kojima je stečajni upravnik osporio potraživanja upućuju na parnicu radi utvrđenja osnovanosti svog potraživanja.

„Energolinija“ je privatna litvanska firma koja se nalazi pod istragom tužilaštva zbog nenamjenskog trošenja 19,4 miliona KM kredita koji joj je odobrila Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske.

„Energolinija“ je preko vlasništva nad postrojenjima za proizvodnju energije kontrolisala cijeli proizvodni proces u Fabrici glinice „Birač“ u kojoj je na inicijativu Vlade RS pokrenut stečaj 2013. godine.

Investiciono-razvojna banka (IRB) RS odobrila je „Energoliniji“ 2012. godine zajam od 19,4 miliona KM i to bez finansijskog posrednika. Garanciju za vraćanje kredita dala je „Alumina“, povezano lice FG „Birač“, i ona taj kredit otplaćuje od momenta pokretanja stečaja u „Birču“. Upravo ovaj kredit predmet je istrage tužilaštva.

Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova je još 2013. godine, u okviru istrage koju je MUP vodio o zloupotrebama i malverzacijama u vezi sa poslovanjem FG „Birač“ i drugih preduzeća iz sastava te fabrike, podnijela Specijalnom tužilaštvu RS izvjaštaj zbog sumnje u nenamjensko trošenje novca „Energolinije“.