Ministri finansija evrozone sastaće se danas u Briselu kako bi procijenili napredak Atine u ispunjenju uslova iz međunarodnog paketa pomoći i izradili nacrt dogovora koji će odblokirati spasilačka sredstva Grčkoj.

Šef Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM) Klaus Regling smatra da će Grčkoj biti potrebno manje sredstava međunarodnih kreditora nego što je prvobitno dogovoreno u sklopu trećeg paketa pomoći, zbog boljeg od očekivanog razvoja situacije sa grčkim budžetom, prenosi agencija Rojters.

“Po samom isteku grčkog paketa pomoći u avgustu 2018. godine, ESM će vjerovatno morati da isplati znatno manja sredstva od dogovorene maksimalne sume u iznosu od 86 milijardi evra, jer se situacija sa grčkim budžetom razvija u boljem svjetlu od očekivanog”, kazao je Regling za njemački list “Bild” uoči sastanka ministara.

Bavarski ministar finansija Markus Zeder je, međutim, pozvao na zauzimanje čvršćeg stava u pregovorima sa Grčkom, predlažući da Atina dobije samo nova finansijska sredstva od kreditora, bez dodatnih kolaterala kao što su zlato ili nekretnine.

“Potreban nam je plan B”, kazao je Zeder za “Bild”.

Revizija grčkog paketa pomoći bila je praćena odlaganjima i sporovima između Atine i njenih kreditora – Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda. Razlog nesuglasica su fiskalni ciljevi Grčke, pitanje otpisa duga i obećane reforme, navodi britanska agencija.

Zvanična Atina je saopštila da ne može da dodatno sreže penzije kao što je to zahtjevao MMF, dok su neki od evropskih kreditora, predvođeni Njemačkom, odbili zahtjev MMF-a da se Atini otpiše dio duga.

Izvor: Nezavisne