Bakir Izetbegović, bošnjački član, nije želio da se odlučuje, glasa, o podizanju revizije tužbe BiH protiv Srbije i napustio je sjednicu Predsedništva BiH. Sa željom da ne doprinosi razjedinjavanju sjednicu je napustio i Dragan Čović, hrvatski član, istakao je danas Mladen Ivanić,predsedavajući Predsjedništva BiH, komentarišući prekid vanredne sjednice koju je sazvao.

– To znači da odluka o podizanju odluke o reviziji tužbe nije donesena. Ovo danas je bio, ako ne zadnji, pokušaj da se funkcionisanje BiH vrati u institucije BiH – objasnio je Ivanić, prenosi N1.

 On je rekao da se boji da se ovakvim potezom ušlo u duboku institucionalnu krizu. Ivanić je dodao da njega tužba ne zanima jer je uvjeren da ona nije bila legitimna već da ga zanima paralelizam i vaninstitucionalno djelovanje u BiH, prenosi Klix.ba.

Ivanić je rekao i da je veliki problem kada će biti zakazan naredna sjednica Predsedništva BiH ističući da će se on potruditi da sve funkcioniše, ali da nije on napravio krizu.

Predsedavajući Predsedništva BiH je kazao da ne zna da se ikada desila da sjednica Predsedništva BiH u postdejtonskoj BiH bude na ovakav način prekinuta. Kako kaže, jasno je da odluka o tome da se tužbe preda bila donesena i da je bilo kakav ishod sjednice ne bi promijenio.

Rekao je da je jako važno imati hladnu glavu i da očekuje da predstavnici iz RS ne rade ono što je radio Izetbegović, odnosno da ne blokiraju rad institucija BiH. Ivanić je rekao da se danas i glasalo o reviziji da bi on bio protiv, Izetbegović “za”, a Čović “suzdržan” što znači da svakako odluka ne bi bila donesena.

Očekuje od predstavnika iz RS da donesu razumne odluke i ne ponavljaju vaninstitucionalan pristup, ali da iskažu jasan stav da se ne može desiti da odluke donose samo predstavnici jednog naroda.

Što se tiče legitimiteta Safeta Softića, Ivanić je kazao da svaki slučaj za reviziju podrazumijeva novu autorizaciju i da će se to vidjeti u budućnosti.

Izvor: Blic