OBAVJEŠTENJE

Matična biblioteka organizuje kurs stranih jezika i kurs računara

U Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo je u toku upis na kurseve stranih jezika: Engleski, Njemački, Francuski i Ruski, kao i kurs računara ECDL.

ECDL-Plakat

Matična biblioteka Istočno Sarajevo osnovana je 1996. godine. Od osnivanja pa do danas predstavlja najznačajnijeg nosioca kulturnih aktivnosti na Sarajevsko-Romanijskoj regiji. Matična biblioteka još od 1997. godine organizuje škole stranih jezika i računara, pokreće knjižaru i galeriju, organizuje pozorišne predstave, likovne kolonije, izložbe, tribine…
Analizom godišnjih izvještaja došli smo do podataka da Matičnu biblioteku prosječno posjeti 250 korisnika dnevno (čitaoci, polaznici kurseva, posjetioci internet čitaonice, učesnici u kulturnim aktivnostima, posjetioci manifestacija). Naše kurseve engleskog, njemačkog i francuskog završilo je 4500 polaznika, a izdato je i 950 diploma za kurseve računara.
Matična biblioteka je bila domaćin 7 međunarodnih likovnih kolonija nakon kojih je ostao vrijedan fond umjetničkih dijela koja krase ne samo prostorije Matične biblioteke nego i zidove značajnih institucija u gradu. Početkom 2004. godine sa radom je počeo multimedijalni centar, a biblioteka je u sva odjeljenja uvela unos i obradu knjižnog fonda preko programa za bibliotečko poslovanje Winisis-Biblio. Od ove godine biblioteka je postala i ravnopravna članica Cobiss-a , sistema za uzajamnu katalogizaciju.

Sa knjižnim fondom od 110.000 bibliotečkih jedinica, Matična biblioteka uspješno zadovoljava potrebe đaka, studenata i stanovništva Sarajevsko-romanijske regije.

Dječije odjeljenje koje se nalazi u Spasovdanskoj ulici, raspolaže sa 10.000 bibliotečkih jedinica namijenjenih djeci od predškolskog do uzrasta završnog razreda osnovne škole.

527365220674758

U dječijem odjeljenju možete naći slikovnice, knjige za djecu, enciklopedije, rječnike, naučnopopularnu literaturu i stripove. Uz knjige možete posuđivati CD, DVD i igračke ili besplatno pohađati različite edukativne programe ( školice stranih jezika, računara, likovne radionice, itd..)

Idući u susret korisnicima sa invaliditetom, Matična biblioteka je od 2012. otvorila i odjeljenje za slijepa i slabovida lica . Odjeljenje raspolaže bogatom zbirkom audio izdanja te zbirkom knjiga na brajevom pismu.

U cilju popularizacije knjige te književnog stvaralaštva zavičajnih autora, biblioteka je pokrenula i izdavačku djelatnost. Možemo se pohvaliti da smo za nekoliko godina uspjeli objaviti 65 značajnih knjiga autora koji djeluju na sarajvsko-romanijskoj regiji , te stručnih knjiga iz oblasti bibliotekarstva. U saradnji sa Radio televizijom Istočno Sarajevo, svoja izdanja prenosimo i u audio format kako bismo ih učinili dostupnim slijepim i slabovidim licima.

1377221_796429887062492_6160319555365294835_n