RS: Rok za legalizaciju je 31. decembar 2016

RS: Rok za legalizaciju je 31. decembar 2016

Izmenama Zakona o uređenju prostora konačno bi se mogao rešiti problem bespravno izgrađenih objekata u RS. Golićeva: Porodice poginulih boraca i vojnih invalida neće plaćati nadoknadu

ROK za podnošenje zahteva za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata u Srpskoj produžen je do 31. decembra 2016. godine, najavila je juče Srebrenka Golić, ministarka za prostorno uređenje građevinarstvo i ekologiju RS.

Procene su da u Srpskoj ima više od 80.000 bespravno izgrađenih objekata. Banjaluka u tome prednjači, čak 22.000 objekata u gradu na Vrbasu nema dozvolu. U Srpskoj postoje čitava izbeglička naselja koja su bespravno izgrađena u pojedinim lokalnim zajednicama poput Prijedora, Zvornika, Kotor Varoši… Tu je izbeglicama dodeljeno državno zemljište bez naknade, na kojem su izgradili svoje objekte bez građevinskih dozvola.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske pripremilo je izmene i dopune Zakona o uređenju prostora i građenju, kojim se traži legalizacija bespravno sagrađenih individualnih objekata u RS do 400 metara kvadratnih.

Izmene i dopune ovog Zakona donose i neke novine, na primer fiksnu naknadu koja se obavezno plaća pri predaji papira za legalizaciju. Tako za objekte do 100 metara kvadratnih fiksna naknada iznosi 100 maraka, za 100 do 200 kvadrata do 500 KM, 200 do 300 kvadrata “vuku” naknadu od 1.000, a objekti od 300 do 400 kvadrata 2.000 maraka. Nije teško izračunati koliko će se para na ovaj način sliti u budžet Srpske.

Resorna ministarka Srebrenka Golić posle jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila istakla je da u izmenjenom tekstu zakona ostaje odredba kojom porodice poginulih boraca i ratni vojni invalidi prve i druge kategorije neće plaćati nadoknadu za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata.

Ministarka je pojasnila da svi objekti površine veće od 400 metara kvadratnih, koji su građeni u komercijalne svrhe neće imati nikakve stimulacije, za njih će se plaćati redovna cena prilikom legalizacije.

PRIVREMENO Predviđena je i mogućnost da se, ukoliko nisu rešeni imovinsko-pravni odnosi na zemljištu, objekat legalizuje u prostoru i privremeno zadrži, dok građanin ne pokrene određene postupke kod Republičke geodetske uprave da u upravnom postupku reši svojinu na zemljištu, na kojem je izgrađen takav objekat – navela je Golićeva.

– U izmenama i dopunama ovog zakona nema rente i naknade za građevinsko zemljište, kao u postojećem zakonu – kaže Golićeva. Zakon nosi i niz stimulativnih mera za sve građane Republike Srpske koji bi do kraja iduće godine podneli zahtev da legalizuju svoje bespravno sagrađene objekte.

Izmene i dopune ovog zakona, nakon što dobiju podršku Vlade i Saveza opština i gradova Republike Srpske, biće upućene u skupštinsku proceduru, kako bi građani imali mogućnost da do 31. decembra 2016. godine podnesu zahtev za legalizaciju.

Inače, ranijom odlukom Ustavnog suda RS odredba u postojećem zakonu o legalizaciji i stimulativnim merama za socijalne kategorije stanovništva proglašena je neustavnom, čime su pogođene najugroženije kategorije stanovništva.


GRAĐEVINSKA DOZVOLA

Kad građanin Republike Srpske krene u proceduru dobijanja građevinske dozvole, prolazi pravnu i birokratsku golgotu prikupljanja dokumentacije, koja traje od dve do tri godine. Pored toga u samom startu mora da spremi oko 10.000 maraka za finansiranje dokumentacije za građevinsku dozvolu. Nakon što dobije građevinsku dozvolu, mora još da plati od 10.000 do 30.000 maraka, zavisno od toga gde pravi kuću, u kojoj zoni i kolikih gabarita. Spisak papira koje treba prikupiti je podugačak. Tu su uplate naknade za legalizaciju objekta, pa uplata pretvaranja poljoprivrednog u građevinsko zemljište, plaćanje posedovnog lista i zemljišno-knjižnog uloška… Na “platnom spisku” su i zahtevi Elektroprivredi, Vodovodu i Telekomu da preko te parcele ne idu kablovi koji bi se mogli oštetiti prilikom građenja. Plaća se i izrada projekta kuće.

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Sponzorisano