LESLONDON – Bivši šef ambasade Velike Britanije u Banjaluci Timoti Les smatra da Balkan ponovo čekaju godine užasa, koje će početi iz BiH, ukoliko Zapad nastavi da gubi uticaj u tom dijelu Evrope.
Po njegovoj analizi koju je najavio u autorskom tekstu za britanski magazin “Nju Stejtsmen”, sve će početi tako što će RS na referendumu izglasati nezavisnost od BiH i pripojiti se Srbiji, što će Rusija objeručke podržati.
A, onda će uslijediti domino efekat, koji će uhvatiti cio prostor današnjeg Balkana.
Po Lesovoj analizi, Hrvati će potom zatražiti odvajanje njihovog dijela BiH i spajanje sa Hrvatskom.
Albanci u Makedoniji će pokrenuti revoluciju, sa ciljem da se otcjepi dio države i zajedno sa Kosovom uđu u zajednicu sa Albanijom.
Neće mirovati ni Srbi u Crnoj Gori, koji će pokušati da sjever države, gdje je najveći broj onih koji su za zajednicu sa Srbijom, odvoje od Podgorice.
Ni Bugarska i Grčka neće skrštenih ruku gledati na nova tumbanja na Balkanu, već će pokušati da ugrabe za sebe dio slabe Makedonije.
Dodatni problem je što će se u preostalu malu bošnjačku BiH doseliti veliki broj islamskih ekstremista sa Bliskog istoka, koji će biti još jedna pretnja kako regionu, tako i cijeloj Evropi.
– Možda se novi balkanski poredak neće dogoditi sutra, ali kako moć EU slabi, dan početka ovog sukoba se bliži – uvjeren je Les.

Izvor:Nezavisne