CIGARESARAJEVO, BANJALUKA – Budžet pušača ponovo će biti na udaru jer će krajem mjeseca doći do novog poskupljenja cigareta, a nekoliko vrsta je već poskupjelo za 20 feninga.
Načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje UIO BiH Ratko Kovačević rekao je za Glas Srpske da je od 4. juna u primjeni nova cijena dvije vrste cigareta kompanije “Divine Moris”. “Na osnovu zahtjeva te kompanije cigarete ‘Eve Divine Slimss’ i ‘Eve Mistique Slimss’ poskupjele su za 20 feninga i sada je za paklicu potrebno izdvojiti 4,20 maraka”, naveo je Kovačević. Kompanija “Imperijal tobako BiH” uputila je zahtjev za poskupljenje cigareta, takođe za 20 feninga po paklici, a Kovačević kaže da im je krajem maja stigao zahtjev “Imperijal tobaka BiH” za povećanje cijene četiri vrste cigareta.
“Paklica cigareta ‘West Red’, ‘West Silver’, ‘Imperial Clasic Red’, te ‘Imperial Clasic Blue’ poskupjeće sa 3,70 na 3,90 maraka.
Nove cijene biće u primjeni od 30. juna”, rekao je Kovačević. Talas poskupljenja cigareta traje od 1. aprila kada je porasla cijena pet proizvoda “Tvornice duvana Rovinj” u prosjeku za deset do 20 feninga.
I Fabrika duvana Banjaluka je podigla cijenu cigareta “Eva” za deset feninga i one trenutno koštaju 4,20 KM. Iz UIO su rekli da su poreski obveznici i druga lica koja se bave prometom cigareta i duvana dužni da ih mjesec ranije obavijeste o povećanju cijene cigareta.
“Oni moraju obavijestiti i sve svoje partnere koji prodaju cigarete na tržištu da prilikom stupanja na snagu novih maloprodajnih cijena moraju popisati sve zalihe cigareta i obračunati i platiti razliku akcize na cigarete utvrđene kao zalihe u popisnim listama”, naglasio je Kovačević.
Cigarete popisane na zalihama prodaju se po novim cijenama bez obzira na to što je na njima stara akcizna markica jer je na njih plaćena akciza u skladu sa novom maloprodajnom cijenom.
Na tržištu se već nalaze i cigarete obilježene novim akciznim markicama u skladu sa novom maloprodajnom cijenom.

Izvor:Nezavisne