Otok Krit najveći je otok u Grčkoj. Ona je spoj minojske kulture i ponosnih ljudi, planinskih visina i podzemnih špilja, hiljadam kilometara duge obale i slikovitih planinskih sela, maslinika i vinograda. Krit je ujedno i kolijevka zapadne civilizacije, mjesto gdje je nekada cvjetalo moćno kraljevstvo Knosos čiji ostaci su i danas jedan od najznačajnijih svjetskih arheoloških znamenitosti.

krit-retimno-3 (1)

Sjeverni dio obale pretežno sačinjavaju duge pješčane plaže, dok su druge plaže kraće i osamljenije. Među najljepšim plažama na Kritu izdvajamo:
Preveli – plaža okružena palmama i oleandrima. Ovdje se ušće rijeke ulijeva u more pa sam taj prizor izgleda fascinantno. Ovo je ujedno jedna od najviše fotografiranih plaža.
Malia i Elounda – najljepše plaže istočno od Herakliona u istoimenim ljetovalištima. Malia ima nekoliko kilometara dugačku pješčanu plažu gdje se organizuju brojni vodeni sportovi, dok se u večernjim satimana može doživjeti prava zabava.
Paleóhora – najljepša plaža na sjeverozapadnom dijelu otoka sa živahnim rezortima.

9f811943-93f9-409e-94a7-482551115079-kreta heraklion 1

Nezaobilna atrakcija je muzej Heraklion. Ovaj arheološki muzej je najveći svjetski rezervoar minojske kulture i ostataka. Svakako ovdje svratite prije nego što posjetite palaču Knosos. Što se tiče palače Knosos, ona se nalazi 5km od glavnog grada Herakliona i, prema legendi, ovdje je nakada živio sam kralj Minos sa svojim strašnim čudovištem Minotaurom. Tu je i srednjovjekovni stari grad Rethymno, šarmantno mjestašce u kojem možete doživjeti spoj orijentalnog stila (turske kućice s drvenim balkonima) i renesansnih detalja (venecijanske uske uličice). Ovo mjesto takođe ima prekrasnu 16km dugačku pješčanu plažu. Krit ima i mnogo dvoraca koje su izgradili Mlečani između 13. i 17. vijeka. Jedan od najljepših je svakako venecijanska tvrđava na otoku Spinalonga u blizini gradića Agios Nikolaos. Tu su i vodeni parkovi za najmlađe. Na Kritu ih ima 3: Limnoupolis (kraj mjesta Hania), WaterCity (kraj glavnog grada Herakliona) i Acquaplus (kraj mjesta Hersonissos).

 

kreta_3