Ova plavo-bijela bajka najromantičniji je grčki otok. Svoj današnji izgled zahvaljuje vulkanskoj erupciji zbog koje je jedan dio otoka potonuo u morske dubine. Sada se na tom mjestu uzdižu litice visoko iznad mora na kojoj su sagrađene plavo-bijele tradicionalne kućice s plavim kupolama koje su osvojile svijet. Ove slike bude maštu i oživljavalju romantičnu priči o izgubljenom gradu Atlantidi za koji se smatra da se nalazio upravo ovdje.

Plaže na Santoriniju su karakteristične po crnom vulkanskom pijesku. Najljepše plaže nalaze se na istočnoj strani otoka.

download (16)

Kamari – ona je kraljica svih plaža na Santoriniju, a okružena je lokalima i tavernama. Više od 2 km plaže prekriveno je crnim šljunkom. Omiljena je porodicama i ljubiteljima sportova u vodi.

Perissa i Perivolos – dvije su crne pješčane plaže, spojene u najdužu plažu na Santoriniju. Okružene su takođe brojnim tavernama, a ovde se mogu jesti kvaltetna riblja jela.

Osim ako vas budžet značajno ne ograničava, bazen u hotelu je gotovo imperativ jer na Santoriniju tokom ljeta na plažama duva neugodan vjetar.

Iako je naizgled unutrašnjost Santorinija nepristupačna, ako se pogleda malo bolje, može se uočiti mnoštvo vinograda. To niti ne začuđuje jer je Santorini poznat po brojnim sortama vina koje su, može se reći, i najbolje u Grčkoj. Stoga preporučujemo isprobajte njihova vina kao što su Asyrtiko, Athiri i Aidani u jednoj od taverna. Svakako posjetite selo Oia koje će vas oduševiti bijelim kućicama s plavim prozorima i vratima. Na bilo kojoj od terasa ovdje uživajte u prekrasnom zalasku sunca, možda najljepšem na cijelom svijetu. Srednjovjekovni manastir proroka Ilije (Profitis Ilias) također je zanimljiva atrakcija za posjetiti (pripazite da ste prikladno obučeni). U blizini se nalaze i razbacane pale zidine i putevi od mozaika koji obilježavaju antičku Theru. Obavezno posjetite i glavni grad Firu i otiđite do arheološkog muzeja gdje se nalaze brojne skulpture i spomenici od arhaičnog pa sve do rimskog doba.

XV4mKz6