U organizaciji Asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske” i Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore na Jahorini će u subotu, 8. oktobra, biti održana konferencija “Srbi u regionu – položaj i perspektive”.
Na konferenciju su pozvani predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predstavnik Vlade Republike Srpske, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, te predstavnici Vlade Srbije i Odbora Srbije za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštine Srbije, saopšteno je iz Asocijacije.

Skupu bi, između ostalih, trebalo da prisustvuju i predstavnici Udruženja “Morača – Rozafa” iz Skadra, predstavnici Srpskog narodnog vijeća iz Zagreba, Saveza Srba iz Makedonije, Samouprave Srba u Mađarskoj, te predstavnici SNP “Svetozar Miletić” iz Novog Sada, Saveza srpskih društava iz Slovenije i Saveza Srba iz Rumunije.

Tokom dvodnevne konferencije planiran je obilazak Vojničkog groblja u Sokocu, obilazak pećine Orlovača u Sumbulovcu, opština Pale, kao i posjeta Sarajevu u okviru koje je predviđena posjeta Staroj pravoslavnoj crkvi, Sabornoj crkvi, Muzeju Mlade Bosne i Kapeli – grobnici Vidovdanskih heroja.

Radni dio treće redovne konferencije “Srbi u regionu” počinje u subotu u 8.30 časova.

(Izvor: Srna)