Smisao i značaj krsne slave jeste da nas okupi i sjedini u bratsku Hristovu zajednicu, kao sabranje djece Božije, na naše spasenje i oboženje. Zbog toga je slavljenje svetitelja neodvojivo od zajedničke Svete liturgije u hramu i zajedničarenja svih vjernika u svemu onome što je Božije. Poručio je ovo protojerej-stavrofor Darko Đogo na sinoćnjem predavanju „U ime višnje slave nebeske“ koje je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu „Sveti Vasilije Ostroški“ organizovao Savez studenata ove visokoškolske ustanove.

predavanje-pbf-1-650x423Krsna slava određuje nas i kao narod i kao pojedinačno biće i zato je vrlo bitan način na koji ćemo je proslavljati. Slava je dan kada sebe podsjećamo na hrišćanske svetitelje koji nam govore da je hrišćanski život – stalni trud da budemo ljudi vrline, pa je potpuno besmisleno slaviti vrlinu feštom nekulturnog prežderavanja i pijančenja, pojašnjava protojerej-stavorfor Darko Đogo.

Zbog toga je krsna slava veličanstvena. značajna i vrlo bitna , suštinski identitet, znak i obilježje. Ipak, vrlo često se pretjeruje u proslavi krsne slave i za tradiciju smatra ono što nije tradicionalno ni vjekovno.

-Umjesto da bude praznik sabornosti, često biva jedan mali povod za neke naše slabosti, pokazivanje ili dokazivanje statusnog simbola ili nečeg drugog. Slava i Crkva su zajedno, a slava , Crkva i narod su nedjeljiva cjelina. Dakle, slava nas sabira , a ne razdjeljuje. Svaka tema i svaki pristup koji razdjeljuje protivan je principu slave, a zajedništvo treba da bude oko Hrista i Crkve, a ne oko bilo čega drugog-rekao  je Đogo.

Slava nije samo običaj, već bogosluženje porodice koja svojim življenjem svjedoči istini vjere. Njena suština nije u jelu i piću, već u okupljanju i opraštanju. Za proslavu krsne slavu najvažnije je imati krsni kolač, žito i svijeću. Slava se slavi sa uzvišenim ciljem, a ne radi gošćenja, odnosno jela i pića, ističe Đogo.

-Ne pretjerivati ni u čemu,već učiniti slavu takvom da nas objedinjuje, učiniti milost i pažnju u srcu više nego u rukama, jer to što nudimo ili nosimo je od srca i iz ljubavi. Pune trpeze i pune kese ne mogu da nadvladaju duhovnu pustoš koju trenutno živimo i da budu odgovor na bestragiju u kojoj se često kao društvo nalazimo-istakao je Đogo.

Ako smo kroz vijekove ropstva morali da se podsjećamo, po našim šumarcima i planinskim selima da jesmo pravoslavni, danas nam je odlazak u Crkvu dostupniji i slobodniji. Zato na dan krsne slave treba da odemo u Crkvu i da se podsjećamo da pripadamo Crkvi, da primimo Sveto pričešće i cijeli dan zajedničarimo u vjeri i istini, u ljubavi, blagoslovu zajedničkog jela i pića , međusobnom pomaganju i praštanju, naglasio je protojerej-stavrofor Darko Đogo, koji je i dekan Bogoslovskog fakulteta u Foči.

Predavanje profesora Darka Đoga izazvalo je veliku pažnju brojnih Fočaka. Prostorije Fakulteta bile su male da prime sve zainteresovane slušaoce. Svi saglasni da je ovo prvi put da su porijeklo, običaji i smisao proslavljanja krsne slave približeni na jednostavan, zanimljiv i poučan način. Riječi dekana vjerno slijede i pronose i studenti Fakulteta. Među njima Dejan Krstić, Miljan Aleksić i Marko Radmilo, koji su i članovi Saveza studenata PBF-a:

-Suština slave jesu svijeća, hljeb i vino na neki način kao što u Crkvi imamo poređenje sa Svetom liturgijom-rekao je Krstić.

-Proslavljanje ne treba da bude formalizam, već je život u Crkvi i sa Crkvom-ističe Aleksić.

-Koliko sela , toliko i običaja, pa tako i kada je u pitanju slava, ali ipak treba da znamo da ništa ne ide bez Crkve-rekao je Marko Radmilo.

Iz Saveza studenata Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“ poručuju da će i u narednom periodu nastaviti sa organizacijom sličnih predavanja.

Izvor: Radio Foča