Sportske kladionice i kockarnice, koje važe za jedan od najprofitabilnijih sektora, dužne su za poreze i doprinose 424.484 marke, a u izbjegavanju obaveza prema državi prednjači firma “Am sport” iz Banjaluke, čiji dug premašuje 295.000 KM.

Dug kockarske industrije u RS objelodanjen je u informaciji koju je Poreska uprava RS proslijedila Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Firme koje stoje iza kladionica i kockarnica lani su prijavile 1,67 miliona maraka poreza na dobit, a od tog iznosa su uplatile 1,65 miliona. U istom periodu prijavljeno je i 7,39 miliona maraka ostalih poreza i doprinosa, a plaćena su 7,24 miliona.

Na listi dužnika nalazi se deset kladionica i kockarnica, a osim “Am sporta”, niko nema dugovanje iznad 100.000 KM. Druga po dugu je firma “Astra sport bets” iz Banjaluke sa dugom od skoro 53.000 maraka. Iza nje slijede “Tim plus” i “Džoker kompani” iz Banjaluke, čiji dug iznosi 36.758, odnosno 13.092 KM. “Euromatik bubi” iz Laktaša dužan je državi 9.115, a slijedi “Delta tehnolodži” iz Gradiške koji je za poreze i doprinose dužan 5.906 maraka.

“B Mat” iz Laktaša i “Laki gejms” iz Banjaluke duguju 4.634, odnosno 3.201 marku, a slijede “Blu star” iz Banjaluke sa 2.366 i “Džoker” iz Doboja sa 1.275 maraka.

Direktor “Am sporta” Darko Krivokuća rekao je da su dužni za poreze i doprinose oko 220.000 maraka jer su prethodnih dana uplatili oko 70.000.

– Podnijeli smo i zahtjev Poreskoj upravi za izmirenje dugovanja kroz reprogram. Očekujemo da će naš zahtjev biti prihvaćen i da ćemo na taj način izmiriti sve obaveze. “Am sport” je jedina domaća kladionica u RS i imamo i puno veće troškove nego ostale kladionice – rekao je Krivokuća.

Dva najveća dužnika “Am sport” i “Astra sport bets” povezuje zapravo isti lanac kladionica. “Am sport” je nastavio da radi na gotovo svim lokacijama na kojima je prije toga poslovao “Astra sport bets”, a zadržao je i većinu radnika. Prema nezvaničnim informacijama, sumnja se da je “Astra sport bets” ugašen upravo zbog duga za porez.

Krivokuća tvrdi da to nije tačno i da “Am sport” nema ništa sa “Astra sport betsom”.

– “Am sport” je nastao 2009. godine. Od tada nismo mijenjali naziv – kazao je Krivokuća i dodao da je lani “Am sport” uplatio 1,25 miliona KM na osnovu poreza.

Portparol Republičke uprave za igre na sreću Danijela Ćapin rekla je da kladionice plaćaju naknadu od 1.000 KM po uplatno-isplatnom mjestu.

– Priređivači igara na sreću putem automata za svaki automat plaćaju naknadu od 100, dok priređivači elektronskih igara na sreću plaćaju naknadu od 200 KM po terminalu – navela je Ćapin.

Ona je naglasila da je lani naplaćeno 19,75 miliona KM na osnovu naknada od priređivanja igara na sreću.

– Nenaplaćena potraživanja iznose 157.711 KM, što je 0,8 odsto u odnosu na ukupan iznos naplaćenih naknada – kazala je Ćapin, navodeći da se dug ne odnosi samo na kladionice i kockarnice već na sve priređivače igara na sreću.

Porez na dobitke

Danijela Ćapin je rekla da fizička lica porez na dobitke od igara na sreću plaćaju na dobitke od lutrijskih igara i od nagradnih igara u robi i uslugama.

– Osnovica poreza na dobitke od igara na sreću je svaki pojedinačni dobitak i na tu osnovicu se primjenjuje poreska stopa od 15 odsto i plaća se na dio dobitka koji prelazi iznos ili vrijednost od 1.000 KM – navela je Ćapin.

Izvor:Glas Srpske