BANJALUKA, Direktor „Krajina osiguranja“ Banjaluka Branislav Vlačo podnio je danas ostavku na tu funkciju zbog, kako je naveo, opstrukcija od strane predsjednika i člana Upravnog odbora ovog društva Naveena Aggarwala i Mladena Jovanovića.

 

Vlačo je šesti direktor „Krajina osiguranja“ koji napušta ovu funkciju za svega nešto više od godinu dana, odnosno od kada su „Krajinu“ preuzeli novi vlasnici Naveen Aggarwal i Gupta Neete.

Vlačo je u obavještenju naveo da je Upravni odbor „Krajina osiguranja“ 20. februara donio odluku o njegovom razrješenju, a samo dan nakon toga je povukao. Bez obzira na to nije spriječilo predsjednika UO Naveena Aggarwala da lično obavijesti knjigovodstveni servis i potencijalnog šefa računovodstva sa kojim je Vlačo dogovorio saradnju, da je Vlačo razriješen, nakon čega računovođa odustaje od saradnje.

„Ovo je drugi šef računovodstva sa kojim smo postigli dogovor o angažovanju u društvu, a koji je odustao zbog „intervencije predsjednika UO“. Zbog toga je dovedena u pitanje izrada završnog računa u zakonom predviđenom roku“, naveo je Vlačo u svom obavještenju.

Pored toga, Vlačo je naveo i da je Aggarwal insistirao na tome da se član UO Mladen Jovanović imenuje za direktora prodaje u „Krajini“, a potom je UO donio odluku da se Jovanović imenuje za direktora povezanog preduzeća „Krajine“- „Krajina kros“ iako nije ispunjavao potrebne uslove.

O razlozima ostavke Branislava Vlače i sve težem položaju radnika danas su na konferenciji za novinare u sjedištu društva u Banjaluci govorili pravnik „Krajine“ Mladen Granzov i predsjednik Sindikata finansijskih organizacija RS Miroslav Zečević.

Granzov je istakao da je jasno da su Aggarwal i Jovanović opstruisali rad direktora, a da Agencija za osiguranje nije reagovala na odluke UO te da je usmenim putem zahtijevala od Vlače da se Mladen Jovanović postavi na neku od funkciju koje je UO tražio.

Istakao je da je Agencija dala saglasnost za deblokiranje sredstava kod Osnovnog suda Banjaluka za određene isplate. Kazao je i da je „Krajini“ isključen telefon i da su stigle opomene za isključenje struje.

„Vidljivo je da je direktor od početka bio opstruisan od strane Aggarwala i Jovanovića“, rekao je Granzov.

Odluke UO ovjeravane nevažećim pečatom

Granzov je naglasio da su u proteklih mjesec dana, od kada je društvo vraćeno Aggarwalu, odluke ovjeravane nevažećim pečatom, tako da su i sve odluke koje je taj UO donio nevažeće.

„Kako je moguće da Agencija ne reguliše sam UO i način na koji on donosi odluke? Agencija bi kao regulator trebala da kazni UO“, naglasio je on.

Granzov je doveo u pitanje i diplome koje je Jovanović dostavio kao dokaz da ispunjava uslove za imenovanje direktora u “Krajini“.

„Jedan od uslova koji bi Jovanović trebalo da ispunjava je i stručna sprema, a diplome koje nam je on dostavio ne sadrže serijski broj, pečat i nijedna nije ovjerena u opštini kao validna. Radi se o diplomi stečenog zvanja u jednoj državi u SAD-u“, naglasio je Granzov i dodao da ima informaciju i da se protiv Jovanovića vode određeni krivični postupci.

Rekao je da su mu Aggarwal i Jovanović na privatni mejl dostavili spisak radnika koji treba da budu otpušteni, sa namjerom da on o tome obavijesti direktora Vlaču.

Granzov tvrdi da on i Vlačo, koji su zajedno prije mjesec dana došli u „Krajinu“, nisu imali detaljnije informacije o dešavanjima u „Krajini“ prije nego što su počeli da rade te da im je Jovanović prezentovao potpuno drugačije stanje.

On tvrdi da je ovo društvo još uvijek finansijski zdravo i da može nastaviti da radi.

Zečević je istakao da se ni nakon vanredne uprave stanje u ovoj osiguravajućoj kući nije promijenilo i da se radnicima duguju tri plate i naknade. Istakao je da je prije mjesec dana uputio poziv za stastanak ministru finansija RS Zoranu Tegeltiji kako bi pokušali naći rješenje, ali da odgovor još nije dobio.

„Pozivam Vladu i Agenciju za osiguranje da ne dozvole urušavanje ove kuće jer od nje zavisi egzistencija više od 80 radnika i njihovih porodica. Ponovo ću uputiti dopis ministru, a ako reakcija izostane upotrijebićemo sva dozvoljena sredstva da zaštitimo radnike, a to uključuje i protest pred zgradom Vlade RS“, rekao je Zečević.

Agencija za osiguranje RS ukinula je 20. januara vanrednu upravu u „Krajina osiguranju“, nakon čega je ovo društvo i definitivno preuzeo stari Upravni odbor na čelu sa Naveenom Aggarwalom.

Nakon ukidanja vnredne uprave Investiciono-razvojna banka (IRB) je, kao najveći pojedinačni akcionar „Krajine“, zatražila od suda da sazove vanrednu Skupštinu akcionara društva kako bi imenovala novi UO. Sud je donio rješenje o sazivanju vanredne sjednice, ali je Aggarwal uložio žalbu. Izvršni direktor IRB-a Darko Barašin potvrdio je danas novinarima da se Aggarwal žalio na rješenje suda, te da se ne može sazivati skupština akcionara, dok se ne donese nova sudska odluka.