U sokolačkoj Fabrici tepiha „Fates“, u prošloj godini , izatkali su 25.853 metra kvadratna tepiha, što je tri odsto više nego u prethodnoj.Smanjili su i troškove i sve to doprinijelo je pozitivnom finansijskom rezultatu. Redovno su izmirivali obaveze prema radnicima, državi i poslovnim partnerima.

FATES-2

– U prilog tome  navodim podatak da smo lani imali rast proizvodnje od tri procenta u odnosu na 2014.godinu. Ostvarili smo i rast ostalih finansijskih parametara, prvenstveno ukupnog prihoda. Iz tekućeg poslovanja smo ostvarili finansijsku dobit od 22.000 KM. Međutim, mi ćemo u svojim bilansima iskazati gubitak koji je posljedica valorizacije,smanjenja vrijednosti kapitala, odnosno zemljišta.Radi se o tome da je prilikom izrade Programa privatizacije 1998. godine napravljena velika greška u procjeni vrijednosti zemljišta. S obzirom da imamo veliku površinu građevinskog zemljišta koje se nalazi u drugoj građevinskoj zoni, imali smo precjenjenu vrijednost ,premasadašnjem nalazu vještaka ,za oko 1.117.000 KM- kaže direktor FT „Fates“ Miodrag Dupljanin.

-Treba istaći da je cijena zemljišta po kvad-ratnom metru u datom momentu bila 53 KM a ,prema vladajućim odlukama, cijena zemljišta u zoni u kojoj se nalazi objekat Fabrike trenutno je 12 KM. Prihvativši revizorski prijedlog da uđu u korekciju vrijednosti zbog kotiranja svojih akcija na berzi, došli su do smanjenje vrijednosti zemljišta za oko četiri puta. To knjiženje biće verifikovano i , u skladu sa zakonom, izvršena korekcija vrijednosti akcija. „Fates“ će za 2015. iskazati gubitak od 1.170.000 KM zbog smanjenja vrijednosti kapitala,ali kada se ta knjigovodstvena transakcija proknjiži, naredne godine neće biti gubitka- pojasnili su u Fabrici tepiha u Sokocu.U ,,Fatesu“, u proteklih pet godina, svi pokazatelji poslovanja imaju tendenciju blagog rasta, što daje nadu za ukupnu stabilizaciju stanja u Fabrici.Za sada ne dolazi do zastoja u obezbjeđivanju osnovne sirovine- prediva, jer se sve na vrijeme planira.

U sokolačkoj „Ćilimari“ priznaju da im Vlada RS izlazi u susret kako bi se ublažile nepovoljnosti u kojoj se nalazi branša. Doprinose na platu plaćaju 25 odsto od bruto plate u privredi RS,što je povoljnije u odnosu na stvarni procenat. To je jedan od vidova subvencije i jedina povoljnosti od zajednice, dok je u drugim državama stanje potpuno drugačije.

Ovdje podsjećaju na praksu u državama kao što je Turska, u posljednje vrijeme najjači konkurent u tekstilnoj industriji, koja subvencioniše domaću proizvodnju i dobar dio robe koja dolazi na naše tržište. Takve subvencije u oblasti tekstila su prisutne i u ostalim zemljama, a prednjače Belgija i Kina. Kada bi Republika Srpska obezbijedila slične pogodnosti za svoju tekstilnu industriju,kako kažu u „Ćilimari“, bili bi spremni i za druga tržišta.

U postojećim okolnostima opredjeljuju se,uglavnom, za domaće, tako da su proizovodni planovi za ovu godinu ostali na nivou iz 2015. Iako su već godinama prisutni na tržištu bivših jugoslovenskih republika, sem Slovenije, ove godine planiraju ofanzivniji nastup na prostoru Srbije. Ovih dana su počeli pregovori i sa potencijalnim kupcima iz Slovenije.

 

Izvor :Sokolačke novine