Vrijednost izvezene robe iz Republike Srpke u junu ove godine iznosila je 392 miliona maraka i oborila je sve dosadašnje rekorde od kada se statistika robne razmjene sa inostranstvom vodi po mjesecima, saopštili su iz Republičkog zavoda za statistiku.

Ovo je drugi put u toku prvog polugodišta ove godine da se ostvaruje najveća vrijednost izvoza, nakon što je u martu postavljen rekord u vrijednosti izvezene robe od 374 miliona KM.

– U junu je izvoz bio veći za 35,5 odsto nego u istom mjesecu prošle godine, dok je uvezena roba vrijedna 484 miliona KM što je oko 25 odsto više nego u istom mjesecu lani – navedeno je u saopštenju Zavoda.

Statističari su izračunali da je za prvih šest mjeseci iz Srpske izvezena roba vrijedna 2,34 milijarde maraka što je 28 odsto više nego u istom periodu prošle godine, dok je uvoz bio “težak” 2,53 milijardi KM ili za 20 odsto veći, dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 80,3 odsto.

– Srpska je u prvom polugodištu ove godine najviše izvezla robe u Hrvatsku i Italiju, a uvezla iz Srbije i Italije – naveli su iz Zavoda za statistiku.

Posmatrano po grupama proizvoda, od januara do juna ove godine najveće učešće u izvozu ostvarila je električna energija sa 173 miliona KM, a u uvozu naftna ulja čija je vrijednost dostigla 108 miliona.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević rekao je da su ovi podaci pokazatelj oporavka naših najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera, što se direktno odrazilo i na povećanje tražnje za proizvodima iz Srpske.

– Važno je da se nastavi u ovom pravcu kako bismo mogli da nadoknadimo gubitke koje je privreda zabilježila prošle godine – kazao je Blagojević.

Zbog mogućeg pogoršanja epidemiološke situacije, dodao je on, čeka nas neizvjestan period.

– Uprkos tome nadamo se da će se nastaviti ovakav trend – rekao je Blagojević.

Ekonomista Predrag Duduković kaže da je zbog pandemije koja je pogodila svjetsku privredu teško procijeniti da li će se ovaj pozitivni trend nastaviti.

– Sada nam se čini da će ova godina, kada je riječ o virusu korona, biti bolja nego prošla, ali neki trendovi pokazuju da to možda neće biti, jer su mnoga svjetska ali i naša preduzeća i dalje u problemu – pojasnio je Duduković dodajući da je dobro kada se povećava izvoz jer to utiče na povećanja produktivnosti proizvodnje preduzeća i razvoja privrede.

Dodao je da su ovi podaci Zavoda za statistiku svakako ohrabrujući te da bi za privredu Srpske bilo dobro da se ovaj pozitivni trend nastavi i u narednom periodu.

Istorijska i plata 

Prosječna junska plata nakon oporezivanjima je, prema podacima Zavoda za statistiku RS, iznosila 994 KM i bila je najviša od kada se posmatra prosječna plata poslije oporezivanja po mjesecima. U odnosu na maj bila je veća za 1,3 odsto.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju prošlog mjeseca u odnosu na maj ostale su nepromijenjene.