kinezi blVlada Republike Srpske počela je juče u Banjaluci pregovore sa predstavnicima kineske kompanije “Čajna Šandong internešenal ekonomik end tehnikal kooperejšn grup” oko rekonstrukcije pruge Banjaluka – Novi Grad i izgradnje auto-puta Banjaluka – Prijedor, potvrđeno je “Novostima” u resornom ministarstvu.

Sastanak koji je održan u zgradi Vlade RS u Banjaluci bio je zatvoren za medije, a listu je potvrđeno da su Kinezi zainteresovani za ovaj posao.

Vrijednost projekta se kreće oko 500 miliona dolara i zbog toga je u Vladi Republike Srpske okarakterisan kao jedan od vitalnih za RS.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS “Novostima” je rečeno da je pruga koja je predmet pregovora locirana na sjeverozapadu Srpske, počev od Banjaluke – glavnog grada RS do Dobrljina, stanice na granici sa Hrvatskom. Ukupne dužine je oko 110 kilometara, sa oko 90 putnih prelaza.

– Projekat obnove i modernizacije bi poboljšao brzinu i sigurnost saobraćaja, povećao prihode, privukao više putnika, omogućio bolju saradnju sa susjednim željezničkim kompanijama i poboljšao cjelokupnu sliku nacionalne željeznice, pojašnjavaju u Ministarstvu saobraćaja i veza RS.

Dragan Savanović, direktor “Železnica RS”, kaže za “Novosti” da je stručni tim već izradio projektni zadatak za rekonstrukciju i modernizaciju pruge koji se odnosi na elektro i građevinski dio na dionici Banjaluka – Novi Grad i dao svu neophodnu prateću dokumetaciju.

– Očekujemo da pregovori sa kineskom kompanijom budu pozitivni. Realizacija ovog projekta je prijeko potrebna “Željeznicama RS” jer taj potez čini okosnicu u prevozu željezne rude i tom trasom ide oko 60 odsto ukupnog prevoza – kaže Savanović.

Vlada Srpske je još u januaru potpisala memorandum o saradnji sa kineskom kompanijom, a nakon toga je formirana radna grupa za pregovore.

VEĆA BRZINA

U resornom ministartvu navode da bi obnovom pruge Banjaluka – Novi Grad, gdje je sada maksimalna brzina kretanja voza je 70km/h, a minimalna 30-40km/h, došlo do povećanja brzine na 120 km/h, gdje god bi to bilo moguće.

Izvor: Nezavisne