38044-velikaNekadašnjim radnicima fabrike “Famos“ iz Istočnog Sarajeva niko ne zna da kaže kada će dobiti 28 plata koje im se duguju. Neki od ukupno 240 imaju i pravosnažne presude da bivši poslodavac treba da im isplati plate, ali bez ikakve vajde. Računi preduzeća su blokirani, a imovina je pod hipotekom.

Radnici koji su u restrukturisanju preduzeća prošle godine ostali bez posla, sada se okupljaju ispred bivšeg preduzeća, te istuču da će tako nastaviti dok im se ne isplate dugovanja. Do sada im je povezan radni staž uz pomoć Vlade Republike Srpske.

Direktor preduzeća Igor Maletić, imenovan je prošle godine kako bi riješio dugovanja “Famosa“ nakon restrukturisanja, istovremeno tvrdi da se ne bježi od tih obaveza. Kako ističe, zajedno sa resornim ministarstvom traži načine da se rješe sva dugovanja preduzeća, odnosno izađe iz svojevrsne pat-pozicije. Konkretnih rješenja, međutim, zasad nema.

“Radnici potražuju šest plata iz prošle godine i više od 20 plata iz perioda od 1996. do 2000. godine. Istovremeno, “Famos“ ima velika dugovanja i prema dobavljačima, bankama, ti višemilionska. Treba još neko vrijeme da se to riješi, a ne možemo reći tačno kada“, rekao je Maletić za “Blic“.

Vlada je u restrukturisanju “Famosa“ osnovala novo preduzeće “Mofas“ sa njemačkim partnerom, koje zapošljava dio nekadašnjih radnika “Famosa“.

Izvor: Grad Istočno Sarajevo