Ako niste sigurni kako sto treba da izgleda, evo nekoliko savjeta:

Važan je lijep stolnjak

32Nemate pojma šta lijep stolnjak može učiniti, a pogotovo ako nemate najnoviji pribor za jelo, pa vam treba nešto što će vam podići cijelu sliku. Pokušajte uz stolnjak da nabavite i lijepe podmetače koji će se lijepo uklopiti u cijelu sliku.

Koristite platnene, a ne papirne ubruse. Ako želite malo formalniji štih uvijek je bolje koristiti platnene umjesto papirnatih ubrusa. Ne samo da izgleda elegantnije, nego će vaši gosti ujedno steći utisak da ste se posebno potrudili kako bi doživljaj bio pravi. Nije neophodno da budu isti kao stolnjak.

Čaše

Nemojte zaboraviti na čaše. Ako nistes znali kod svakog tanjira treba da stoje čaše za sve vrste pića koje mislite da poslužite tokom jela. One se uvijek stavljaju sa desne strane tanjira, iznad noža.

Pribor za jelo

Velik broj ljudi jednostavno nije sigurno kako pravilno da postavi pribor za jelo kao što to čine po raznim restoranima. Dakle pribor se uvijek postavlja prema redoslijedu korištenja, od vani prema unutra. Viljuška se nalazi s lijeve strane dok se na kraju desne strane nalazi nož za prvo jelo. Kašike koje ćete koristiti prije deserta postavljate desno od noževa. Pribor za desert stavljate horizontalno iznad tanjira.

Dobro je znati

Razmaci između mjesta za sjedenje bi trebalo da budu jednaki. Pobrinite se da gosti imaju dovoljno mjesta za laktove, otprilike 60 cm od centra do centra tanjira. Orijentir vam mogu biti tanjiri, prema njima možete poravnati sav ostali pribor na stolu.

Jelo se uvijek poslužuje s lijeve strane gosta, a prije posluživanja deserta treba skloniti sve sa stola osim čaša.

Nakon što završite jelo

Razmještaj pribora za jelo nakon obroka govori umjesto vas da li vam se jelo sviđa, ne sviđa, da li želite još ili ste završili.

Izvor : Gracija