Mikrobiolog objašnjava kako zbrinuti ostatke  prasećeg pečenja i koliko se mogu dugo jesti, ali pažnju treba obratiti i na povrće, soseve, kolače koji mogu ugroziti zdravlje.

1159

Trovanje hranom pogađa na hiljade ljudi širom svijeta, a osim ljetnjeg toplog vremena najopasnije je i ono praznično – zbog neprikladnog čuvanja i konzumiranja hrane koja je promijenila svojstva.

Meso i riba

Među najopasnije namirnice svakako spada meso, zbog mogućnosti razvoja bakterija. Ako vam je ostalo ribe ili ribljih jela još bacite ih posle dva dana, posebno ako nisu bili u frižideru ili nepravilno konzervirani, na primjer uz dodatak sirćeta koji čuva svježinu.

Meso možete čuvati nešto duže – do pet dana, ali isključivo ako ga držite prekrivenog folijom ili u posebnim posudicama u frižideru. Do razvoja opasnih bakterija dolazi ako se nalazi na temperaturi većoj od 8 stepeni, pa nije dobra ideja da se drže na balkonu ili u ostavi, gdje tokom dana temperatura može narasti.

Sve ostatke koje spremate u frižideru najbolje je staviti na gornju policu, gdje je ujedno u frižideru najhladnije.

Sosevi

Oni mogu biti opasni, posebno uslijed međusobne kontaminacije (na primjer ako istom kašikom ili viljuškom dodirujete meso pa ona ponovno ide u sos). Treba ih pojesti u roku od tri dana, što isto vrijedi i za francusku salatu koja može biti opasna zbog jaja, krompira i majoneze, ističe mikrobiolog dr. Martin Goldberg sa Univerziteta Trent.

Povrće

Konzumiranje povrća drugi ili treći dan nakon što je pripremljeno ne može vam naškoditi, a problem kod povrća ne zadaju bakterije već gljivice. One se razmnožavaju na sobnoj temperaturi, a najviše vole slatko povrće poput krompira – zato je njega najbolje pojesti u roku od dva dana. Želite li ubiti moguće gljivice na povrću, uvijek ga možete podgrijati – no samo jednom, na temperaturi iznad 60 Celzijusa oko 10 minuta.

Kolači

Rok valjanosti kremastim kolačima je četiri dana u frižideru, dok oni rastresiti zaista mogu trajati 20-ak dana. Biće svježiji ako ih držite na suvom i tamnom mjestu pokrivene krpom, dok će u frižideru na sebe navući vlagu.