Kompanija “Singapore Airlines” objavila je u četvrtak da ukida oko 4.300 radnih mjesta, što je oko 20 posto radne snage zbog razornog utjecaja koronavirusa, te je upozorila da će oporavak biti “dug i ispunjen neizvjesnošću”.

SIA je posljednja aviokompanija koja je najavila masovna otpuštanja, jer se globalna avioindustrija suočava sa svojom najvećom krizom u historiji zbog ograničenja putovanja u borbi protiv širenja koronavirusa.

Prijevoznik je objavio da je oko 1.900 radnih mjesta već eliminisano posljednjih mjeseci zbog zamrzavanja zapošljavanja, prirodne fluktuacije i dobrovoljnog odlaska radnika, što je broj neophodnog smanjenja radnih mjesta spustilo na oko 2.400, javlja AFP, prenosi BiznisInfo.

Radna mjesta će biti ukinuta u kompaniji “Singapore Airlines”, kao i u regionalnom avioprijevozniku “SilkAir” i niskobudžetskoj aviokompaniji “Scoot” u Singapuru i inostranstvu.

“Budućnost ostaje izuzetno izazovna. S obzirom na očekivanje da će put do oporavka biti dug i pun neizvjesnosti, došli smo do tačke kada moramo donijeti bolno tešku odluku o provođenju neželjenih mjera smanjenja osoblja”, rekao je izvršni direktor “Singapore Airlinesa” Goh Choon Phong.

Rekao je da je “Singapore Airlines” bio ranjiviji od ostalih najvećih avioprijevoznika širom svijeta, jer nije imao domaće tržište i u potpunosti je ovisan o međunarodnim linijama.

Kompanija koja je u prvom tromjesečju zabilježila neto gubitak veći od 800 miliona dolara, posluje sa samo osam posto kapaciteta u odnosu na period prije pandemije.

Izvor: Buka