U Kamernom teatru 55 na scenu je postavljena nova predstavu “Malograđanska svadba”, koju prema tekstu njemačkog pisca Bertolta Brechta režira reditelj Paolo Magelli.

U predstavi igraju Ermin Bravo, Gordana Boban, Ejla Bavčić, Sabit Sejdinović Maja Izetbegović, Dina Mušanović, Muhamed Hadžović, Amar Selimović, Enes Kozličić i Nedim Džinović.

Dramaturgiju potpisuje Željka Udovičić Pleština, scenografiju Mirna Ler, kostimografiju Lejla Hodžić, muziku Damir Martinović – Mrle i Ivanka Mazurkijević, dok je asistentkinja produkcije na ovom projektu biti Adna Rizvan.

Koncem januara, kada je održana prva čitaća proba predstave, dramaturginja Željka Udovičić Pleština kazala je da “Malograđanska svadba” donosi Brechtov nihilistički protest suvremenom društvu, analizirajući čovjeka kroz četiri osnovne funkcije. Ona je dodala: “Ova svadba odražava Balkanske krčme gdje se problemi ‘rješavaju’, kako je to opisao i Krleža u svom ‘Kraljevu’.” 

Projekt se izvodi u koprodukciji s Festivalom MESS, a direktor Festivala, Nihad Kreševljaković, istaknuo je : “Više je razloga zbog čega nam je drago da u okviru naših produkcijskih aktivnosti surađujemo baš na ovoj predstavi. Prije svega radi se o izvrsnoj ekipi umjetnica i umjetnika i tekstu koji uvijek korespondira sa društvima u kojim živimo. Dodao bih i to da nakon više godina ponovo surađujemo sa Kamernim teatrom 55 sa kojim Festival MESS ima duboku vezu i zajedničku historiju”.

Senad Alihodžić, direktor Kamernog teatra 55, govoreći o suradnji  s virtuoznim rediteljem Magellijem kazao je: “Njegova strastvena vizija i majstorsko vođenje ansambla obećavaju nezaboravno iskustvo za našu publiku, dok istovremeno postavlja visoke standarde u umjetničkom izrazu.”

Premijera je planirana za 22. mart, prva repriza 23. marta, a druga 25. marta, saopćila je Press služba Kamernog tetara 55.

federalna.ba/Fena