Izložba ikona i mozaika, koje su uradili studenti Odsjeka za crkveno slikarstvo i umjetnost Bogoslovskog fakulteta u Foči, postavljena je danas za predstavnike medija u sabornoj crkvi u Sarajevu, a za javnost će biti otvorena od druge polovine januara do početka februara.

“To će biti prvi put da je ovakva izložba u Sarajevu. Bila je u nekoliko gradova u RS. Ići će u Foču povodom novogodišnjih i božićnih praznika, a onda dolazi u Sarajevo. Želimo skrenuti pažnju na potrebu da jedan takav odsjek bude vidljiv i da ljude iz Sarajeva i okoline animiramo da se upišu na ovaj odsjek. Želimo skrenuti pažnju da postoji umjetnički odsjek na Bogoslovskom fakultetu”, rekao je profesor Vladimir Stupar.

Istakao je da se na ovom odsjeku studenti osposobljavaju s teološke strane, ali i s praktične strane. Kazao je da su u razgovorima s Ekonomskim fakultetom u Sarajevu da im ustupe dvije, eventualno tri prostorije za rad ovog odsjeka, koji se trenutno nalazi u Doboju, a za koji nemaju prostorije u Foči. “U jednoj prostoriji bi bio atelje, u drugoj bi bila održavana nastava. I eventualno jedna mala kancelarija za studentsku službu. Mogli bi toliko s obzirom na veličinu zgrade Ekonomskog fakulteta. Odsjek je sada u Doboju i ne možemo finansijski izdržati dolaske i odlaske profesora, nastavu, a Sarajevo bi kao kulturni, regionalni, politički i svaki drugi centar bio pogodan. Mislim da se to može uraditi uz malo dobre volje. Bio bi dobar znak saradnje. Ne tražimo mnogo”, dodao je Stupar.

Izvor: Nezavisne